Internet

Norton Online Family za zaštitu djece

Norton Online Family za zaštitu djece
Norton Online Family za zaštitu djece

Bezbjednost i zaštita privatnosti na Internetu postaju tema broj jedan, naročito kada su djeca u pitanju. YouTube, MP3, Facebook, video, slike, igre i igrice su stvari koje djeca koriste na računaru.

Sigurno će u nekom trenutku potražiti i "igre za odrasle, ne bi li vidjeli ima li još boljih online igrica, a onda će se pred njihovim očima pojaviti mračna strana Interneta, nasilja, brutalnih snimaka, pornografije i drugog neželjenog sadržaja. Moramo da se postaramo i spriječimo da djeca dođu do neprihvatljivih sadržaja. Jedan od njih, besplatan u osnovnoj verziji, jeste i Norton Online Family, čiji proizvođač je "Symantec".

To je portal koji će vam omogućiti da pratite i kontrolišete aktivnosti djece na Internetu uz pomoć softvera koji se zove Norton Safety Minder i koji se može preuzeti nakon prijavljivanja na portal. Na portalu možete da kreirate profile za svako od djece posebno, možda kako biste, na primjer, starijem djetetu omogućili pristup Facebooku, a mlađem ne. U okviru dijela sa podešavanjima preuzima se i instalacija za Norton Safety Minder za Windows ili Mac OS. Instalacija je jednostavna, potrebno je da unesete svoj e-mail i šifru s kojima ste se registrovali te da izaberete nalog na računaru s kojim se djeca prijavljuju na Internet. Onda treba da postavite kućna pravila.

Podešavanje pristupa web sajtovima je oblast gdje možete da izaberete različite vrste odobrenih lokacija za svako od djece, kao i da kreirate sopstvene liste zabranjenih i liste dozvoljenih sajtova. "Symantec" ima već pripremljene kategorije sajtova označene tagovima, kao što su droga, alkohol, kockanje, mržnja...

Sljedeće podešavanje tiče se pretraživača i omogućavaju vam da uključite Safe Search Filtering, koji osigurava da se u rezultatima ne prikazuju neprimjereni sadržaji. Tu su i instant poruke. Možete da izaberete da li želite da ih blokirate ili pratite, a možete da nadgledate listu prijatelja i svih naloga koji se koriste za instant poruke.

Nezaobilazne društvene mreže su sljedeće u podešavanjima i možete da uključite praćenje aktivnosti djece na dozvoljenim društvenim mrežama. U podešavanjima vezanim za vrijeme određujete u koje vrijeme djeca mogu da koriste računar i koliko dugo. U posljednjem dijelu podešavanja možete da izaberete kako i u vezi s čim će vam sistem poslati poruku. Na kraju, tu su i zbirni izvještaji sa grafikonima top posjećenih sajtova i kategorija top chat, posvećena prijateljima i najčešćim terminima pretrage.

Jedina poruka koju djeca dobijaju prilikom korištenja računara na kojem je instaliran Safety Minder jeste kada pokušaju da pristupe nedozvoljenim sadržajima i na to ih upozorava malena simpatična kuca koja im daje mogućnost da se vrate i nastave sigurno ili mogu da roditeljima obrazlože zašto su otišli na taj web sajt i zatraže dozvolu da ga pogledaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije