Internet

Nova teorija zavjere: Vještačka inteligencija je stvorila Bitcoin da bi kontrolisala svijet

Nova teorija zavjere: Vještačka inteligencija je stvorila Bitcoin da bi kontrolisala svijet
Foto: Ilustracija | Nova teorija zavjere: Vještačka inteligencija je stvorila Bitcoin da bi kontrolisala svijet

Bitcoin je digitalni novac, stvoren i čuvan elektronski i nije kontrolisan od strane bilo koga. Proizvode ga brojni ljudi pomoću računara u cijelom svijetu, koristeći softvere koji rješavaju matematičke probleme. Bitcoin je prvi primjer ovakve valute nazvane kriptovaluta (cryptocurrency).

Prvi blok od 50 bitcoina "izrudaren" je 3. januara 2009. od strane tajanstvenog tvorca Satoši Nakamota. Kako je nazvan, "Genesis blok" započeo je industriju kriptovalute koja ima trenutnu tržišnu kapitalizaciju od 200 milijardi dolara. Početak bitcoina umotan je u tajnosti, jer niko ne zna ko ga je zapravo stvorio ili šta ga je stvorilo.

Bitcoin se koristi za kupovinu u elektronskom obliku. U tom smislu se ne razlikuje ni od jedne druge valute (dolara, evra…), kojom se takođe trguje digitalno.

Međutim, bitcoinova najznačajnija karakteristika i ujedno najveća razlika od ostalih valuta jeste što je decentralizovan. Niti jedna institucija ne kontroliše bitcoin mrežu.

Trenutni zagovornici bitcoina to smatraju enormnim plusom, budući da do oscilacija vrijednosti dolazi jedino zbog ljudi.

Bitcoin je prvo uvršten na berzu u 2010. godini, po cijeni od 6 centi za jedan bitcoin. Danas, 1 bitcoin vrijedi više od 6.500 dolara.

Kako je cijena bitcoina porasla, tako je proces posvećen rudarenju bitcoina povećan eksponencijalno

Trenutne procjene navode da mreža bitcoin ima brzinu od otprilike 8 miliona terrahashesa u sekundi (terrahashes je funkcija za sažimanje i identifikovanje podataka). Perspektivno gledajući, ako biste kombinovali računarsku snagu top 500 superračunara na svijetu, bitcoin mreža imala bi barem 200 puta više računarskih snaga, što predstavlja ogroman kapacitet.

Ovdje počinje zanimljivost. Godine 2011. Den Kamiski (Dan Kaminsky), vodeći istraživač sigurnosti na internetu, istražio je valutu sa sigurnošću da će pronaći velike slabosti. Nakon što je proučavao kod, pronašao je 9 mogućih načina kompromitovanja sistema, ali svaki put kad je započeo napad, sistem bi mu vraćao sljedeću poruku: "napad je uklonjen“.

Zato se pojavljuju teorije da je moguće je da je skitnica vještačke inteligencije stvorila Bitcoin kako bi kreirala plan za kontrolu našeg svijeta. 

Stvorio je najveći svjetski superkompjuter, spreman da umetne kod baziran na tu platformu. Odatle će doći do hiperevolucije, stvarajući bolju verziju sebe u nanosekundama. Iz toga proizilazi da bi ta vještačka inteligencija za nekoliko minuta mogla kontrolisati svaki aspekt ljudskog života.

Pravo pitanje za postaviti: Šta bi to učinilo sa takvom moći?

Da li bi se zaista mogao desiti scenario kao u nekim naučno fantastičnim filmovima. Da je vještačka inteligencija uvidila čovjekovu slabost na materijalnoj osnovi, koji je pohlepan za novcem i da je upravo kreirao svoju valutu kojom će ovladati čovjekom. 

Pogledajte video:

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije