Internet

Nova uznemirujuća igra kruži svijetom: Lutka Momo opasna po život

Nova uznemirujuća igra kruži svijetom: Lutka Momo opasna po život
Foto: Ilustracija | Nova uznemirujuća igra kruži svijetom: Lutka Momo opasna po život

Nova, uznemirujuća igra pojavila se na društvenim mrežama. Roditelji i vlasti strahuju da bi mogao da se ponovi fenomen bizarne samoubilačke igre "Plavi kit".

Ova igra se igra preko aplikacije WhatsApp. Korisnici se izazivaju da kontaktiraju Momo, tako što će poslati poruku nepoznatom broju. Nakon toga krenu da im stižu poruke sa nasilnim sadržajem kao i zastrašujuće fotografije.

Virtuelna igra vezana je za uznemirujuću sliku žene čije lice izgleda čudno, a koja liči na lutku poznatog japanskog umjetnika Midori Hajašija.

Mnogi sada sumnjaju da je Momo povezana sa samoubistvom djevojčice (12) iz Argentine, zbog čega je povučena paralela sa Plavim kitom, koji je prošle godine doveo do desetina samoubistava u Rusiji.

Nije jasno kakve namjere stoje iza ove igre, ali vlati upozoravaju da bi anonimni pošiljaoci mogli da je iskoriste da ukradu informacije i da navedu ljude na nasilje i samoubistvo, prenosi BBC.

Ovaj bizarni izazov je prijavljen u nekoliko zemalja širom svijeta, uključujući i Argentinu, Meksiko, SAD, Francusku i Njemačku. Prema prvim informacijama se čini da je najpopularnija u Latinskoj Americi.

Čini se da su ciljana meta ove igre upravo tinejdžeri.

Prema pisanju Buenos Ajres Tijmsa, djevojčica (12) je postala žrtva ove igre dok je snimala svoje aktivnosti, prije nego što je sebi oduzela život.

Policija sada traga za mladićem (18) za koga se vjeruje da ga je djevojčica upoznala onlajn. Vlasti su pronašli fotografije i poruke koje su razmjenjivali.

Ne zna se tačno odakle je došla ova igra, ali se zna da je povezana sa najmanje sedam telefonskih brojeva koji počinju sa kodovima iz Japana, ali i više zemalja Latinske Amerike, prenosi BBC.

"Sve je počelo preko Facebooka kada su učesnici izazvani da počnu da komuniciraju sa nepoznatim brojem", stoji na Twitteru Jedinice za istraživanje kompjuterskog kriminala iz Meksika.

"Nekoliko korisnika je reklo da su poslali poruku Momo i da su potom dobili nasilne slike i poruke, a tu bile i prijetnje", stoji u saopštenju.

Slike koje se koriste kao "lice igre" su preuzete sa Instagrama japanskog umjetnika, koji nije povezan sa ovim izazovom, prenosi "Telegraf.rs".

Korisnicima WhatsApp se savetuje da ne kontaktiraju sa nepoznatim brojem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije