Internet

OIB štiti kibernetičku infrastrukturu RS

OIB štiti kibernetičku infrastrukturu RS
OIB štiti kibernetičku infrastrukturu RS

Za nepuna dva mjeseca, koliko postoji, Odjeljenje za informacionu bezbjednost (OIB) preduzelo je niz akcija od značaja za zaštitu kibernetičke infrastrukture Republike Srpske.

Uspostavljen je veb-sajt Odjeljenja, na kojem je moguće dobiti sve relevantne informacije o trenutnim globalnim bezbjednosnim prijetnjama, prijaviti računarski bezbjednosni incident, pregledati opise nekih od popularnih alata koji se koriste za prevenciju incidenata ili sanaciju štete, pročitati publikacije koje izdaje Odjeljenje, detaljnije se upoznati sa djelokrugom i radom Odjeljenja, pa čak i uživo pratiti globalne napade.

Prema riječima ministra nauke i tehnologije Jasmina Komića, OIB djeluje u okviru Agencije za informaciono društvo Republike Srpske (AIDRS), a osnovano je s primarnim zadatkom koordinacije prevencije i zaštite od računarskih bezbjednosnih incidenata, te stručnim nadzorom nad sprovođenjem mjera i standarda informacione bezbjednosti u Republici Srpskoj.

Direktor AID RS Srđan Rajčević kaže da se, zahvaljujući OIB-u, vodi i aktivna mejling lista putem koje svi zainteresovani mogu da dobiju vijesti i informacije o softverskim propustima i ranjivostima na e-mail adresu.

"U saradnji s Odjeljenjem za sprečavanje visokotehnološkog kriminaliteta MUP-a Republike Srpske, Odjeljenje je učestvovalo u nekoliko domaćih i jednoj međunarodnoj akciji sa zadatkom saniranja štete, pružanja detaljnih informacija o postupcima koje su javni organi i druga pravna lica dužna preduzeti kako bi se spriječila pojava budućih računarskih bezbjednosnih incidenata", rekao je Rajčević.

Odjeljenje obavlja poslove zaštite kibernetičke infrastrukture u Republici Srpskoj, koja podrazumijeva IP adresni prostor pružalaca usluga internet pristupa sa sjedištem u Republici Srpskoj, aktivne i pasivne mrežne infrastrukture, te računarskih procesorskih jedinica koje učestvuju u razmjeni podataka na internim elektronskim mrežama, kao i na internetu.

Prema Zakonu o informacionoj bezbjednosti definisano je da koordinaciju prevencije i zaštitu od računarskih bezbjednosnih incidenata na internetu vrši Agencija za informaciono društvo putem posebne organizacione jedinice za djelovanje u hitnim slučajevima - CERT.

Internet policija

OIB nije "internet policija", iako neki poistovjećuju ova dva pojma.

Naime, pripadnici Odjeljenja nemaju policijska ovlašćenja niti se bave policijskim poslovima, ali u svom radu Odjeljenje tijesno sarađuje s Ministarstvom unutrašnjih poslova Republike Srpske, obavještava nadležne o mogućim izvršenjima krivičnih djela iz oblasti informacione bezbjednosti, kao npr. neovlašćeni pristup računarskom sistemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije