Internet

Obuka za hakovanje kompjutera

Obuka za hakovanje kompjutera
Obuka za hakovanje kompjutera

Oko 20 srednjoškolaca, koji su ostvarili najbolji rezultat na lokalnom informatičkom takmičenju, uče kako da hakuju kompjutere u kancelariji kompanije za bezbjednost IT sektora ESET Sjeverna Amerika.

Šesnaestogodišnja Kloi Krisostomo učestvuje u petodnevnom programu, piše Glas Amerike.

"Postavljaju nam mreže koje možemo da hakujemo. Hakujemo i kompjutere drugih ljudi, a zatim radimo sa njima šta hoćemo", kaže ona.

Samo jedna krađa podataka, poput prošlogodišnje u maloprodajnom lancu "Target", može da košta stotine miliona dolara, s obzirom na to da su finansijske institucije primorane da otkažu sporne kreditne kartice i izdaju nove. Riječ je o globalnom problemu i policija u državama poput Indije i Rumunije pokušava da se izbori sa kriminalcima u sajber prostoru.

Ovi učenici uče o sajber špijunaži i prodaji ukradenih informacija na internetu.  Istraživač informatičke bezbjednosti, Kameron Kemp, kaže da sajber kamp ima stvaran IT sistem.

"Veoma je sličan onom koji se može naći u tipičnoj korporativnoj sredini. Bez obzira da li imate bežični internet ili korporativne mreže u okviru kojih se čuvaju informacije o kompaniji, mi to možemo da kopiramo", navodi on.

U pitanju je zatvoreni sistem koji polaznici kampa uče kako da hakuju. Džomari Salomon, koji je nedavno maturirao, kaže da mu radionica pomaže da shvati kako razmišljaju hakeri koji se bave kriminalnim aktivnostima.

"Učimo kako da se branimo od hakera. Morate da znate kako oni napadaju ili razmišljaju ili kako da se branite od sličnih slabosti sa kojima ćete se vjerovatno sretati u budućnosti", objašnjava on.

Učesnicima pomažu studenti. Liz Fromen, iz nevladine ogranizacije "Obezbjeđenje našeg i-grada" kaže da srednjoškolci, tokom jedonedjeljne obuke mijenjaju svoje stavove.

"Na početku misle da znaju sve jer već znaju puno. Do srijede već kažu da ne znaju onoliko koliko su mislili", kaže on.

Do kraja nedjelje učenici nauče kako da hakovanjem pomognu, a ne nanesu štetu kompjuterskim korisnicima.

"Želimo da ubijedimo one koji su vješti sa kompjuterima da je na kraju mnogo bolje raditi za dobre, nego za loše momke", objašnjava Kemp.

Oni koji rade u sektoru za informatičku bezbjednost tvrde da im je potreban veći broj mladih ljudi poput ovih kako bi se suprostavili sve većem broju sajber kriminalaca.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije