Internet

Održana najveća vježba za sprečavanje sajber napada

Održana najveća vježba za sprečavanje sajber napada
Održana najveća vježba za sprečavanje sajber napada

BRISEL - EU je danas izvršila do sada najveću vježbu za sprečavanje sajber napada na evropske javne službe i komunikacione mreže

Direktor Agencije za evropske mreže i informacionu bezbjedost  Udo Helmbreht rekao je da je u jednodnevnoj vježbi učestvovalo 29 zemalja i 200 agencija.

Helmbreht je naglasio da su evropske zemlje radile na poboljšanju saradnje između nacionalnih bezbjednosnih agencija i dalje standardizacije zaštitnih softvera i metoda.

Prema njegovim riječima, tokom vježbe upotrijebljeni su primjeri ozbiljnih incidenata iz prošlosti, uključujući talas sajber napada na Estoniju 2007. godine kojima je nanesena  teža šteta bankama i vladinim agencijama te kompjuterski virus "Staksnet", čija su meta bili energetska i industrijska postrojenja u Iranu.

"Taj štetni program sada je u svijetu i svaki kriminalac može ga ponovo preurediti i iskoristiti za napad na vodovod ili fabriku za proizvodnju automobila pa čak i Vladu", istakao je Helmbreht.

Vježba za evropsku sajber bezbjednost održavaju se svake druge godine i rezultati ispitivanja biće objavljeni krajem godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije