Internet

Oko milion pretplatnika mobilnog interneta

Oko milion pretplatnika mobilnog interneta
Oko milion pretplatnika mobilnog interneta

SARAJEVO - U BiH ima 980.000 aktivnih fiksnih linija i 3,5 miliona aktivnih pretplata mobilne mreže, dok ukupan broj pretplatnika fiksnog interneta iznosi oko 540.000, a broj pretplatnika mobilnog interneta je oko milion, izjavila je predstavnik Regulatorne agencije za komunikacije BiH Meliha Kovačević.

Na obilježavanju 17. maja - Svjetskog dana telekomunikacija koje je organizovala Spoljnotrgovinska komora BiH, Kovačevićeva je rekla da se u pogledu zastupljenosti fiksnog i mobilnog interneta, te raspoloživih brzina na tržištu, može konstatovati da BiH znatno zaostaje za evropskim prosjekom.

"U narednom periodu pred nama stoje zadaci kako obezbijediti uslove za efektivno korištenje postojeće i podsticanje razvoja nove telekomunikacijske infrastrukture", izjavila je Kovačevićeva novinarima u Sarajevu.

Prema njenim riječima, za dalji razvoj, uvođenje fiksnih i mobilnih mreža nove generacije, neophodno je donošenje strategije na nivou BiH, te odrediti pravce i modalitete djelovanja kojim bi se podstaklo investiranje u ovaj sektor.

Kovačevićeva je naglasila da bez usvojene razvojne strategije sektora, BiH nema pristup fondovima EU, kojima bi se u budućnosti mogli realizovati značajni infrastrukturni projekti.

Potpredsjednik Spoljnotrgovinske komore BiH Ahmet Egrlić rekao je da su telekomunikacije, informaciona tehnologija i sve ono što prati ovu struku, jedna od najbrže rastućih tehnologija u svijetu, koja zauzima značajno mjesto i u BiH.

"Riječ je o tehnologiji koja, u odnosu na prije 40 godina, stvara novi poredak u svijetu, a zahvaljujući njoj, privreda je potpuno drugačija, kao i svakodnevni život čovjeka koji danas, uz sva ova tehnološka dostignuća, funkcioniše potpuno drugačije", istakao je Egrlić.

Prema njegovim riječima, i domaća i međunarodna javnost, kao i političari, trebalo bi da se više angažuju, više doprinesu rastu i razvoju ove tehnologije, kako bi i BiH išla ukorak sa razvijenim svijetom.

"Komora tradicionalno obilježava ovaj dan i pokušava na simboličan način skrenuti pažnju javnosti da se u našoj sredini dešavaju jako važni procesi koji ne smiju ostati nezapaženi", rekao je Egrlić.

Potpredsjednik Udruženja BHTEL Mirko Škrbić rekao je da je za BiH veoma značajna strategija vezana za informacione tehnologije, jer ona daje osnove RAK-u za razvoj sektora telekomunikacija, dodavši da zakon o komunikacijama u BiH jako dugo kasni za potrebama samog tržišta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije