Internet

Otac interneta objašnjava internet

Otac interneta objašnjava internet
Otac interneta objašnjava internet

Svi ga doživljavamo kao nešto sasvim normalno, uobičajeno, nešto što je oduvijek tu, iako je jasno kako to i nije baš tako.

Ukoliko želite znati kako je nastao internet, ko ga kontroliše i kakva mu je budućnost, ovo je video za vas.

Danas je jedan od najvećih igrača u virtuelnom svijetu world wide weba Google, koji apsolutno dominira u mnogim segmentima on-line poslovanja i svega što ide uz to. Ali, ni Google ne bi bio to što je da nije bilo čovjeka imenom Vinton Grej "Vint" Kerf kojeg nazivaju i - ocem interneta.

Kerf je rođen 23. juna 1943. Kao dijete patio je od poremećaja sluha, pa se vrlo rano okrenuo istraživanju i razvoju alternativnih načina komunikacije, među kojima su i kompjuterske mreže. Ako se zna da je sudjelovao od samih početaka u razvoju TCP/IP protokola, koji je temelj svih temelja današnje komunikacije na webu, onda su stvari poprilično jasne, piše Zimo.

Kerf je primio brojne prestižne nagrade za razvoj i promociju tehnologije. Između ostalog je u decembru 1997. od bivšeg američkog predsjednika Bila Klintona dobio Nacionalnu medalju za tehnologiju i doprinos razvoju interneta, a 2004. mu je uručena Turing Award, koju mnogi smatraju ekvivalentom Nobelovoj nagradi, naravno kada je u pitanju područje tehnologije.

Postoji li, dakle, osoba koja je više pozvana od Vinta Kerfa da nam objasni što je, zapravo, internet, kako je nastao, kakav je danas i kamo ide? Vjerojatno ne, jer se Kerf i sam predstavlja kao otac troje djece od kojih je jedno - internet.

Velikanu kakav je Kerf je i velikan poput Googlea odlučio dati poseban prostor kako bi pružio svoje viđenje interneta, bez kojega danas mnogi ne mogu zamisliti svoj život, a o poslovanju da i ne govorimo. Ako volite znati ponešto o istoriji jednog od najvećih tehnoloških dostignuća današnjice, ako želite naučiti šta je to ICANN i mnogi drugi pojmovi, ako vas zanima kako će se stvari razvijati u budućnosti, onda ovaj video apsolutno morate vidjeti.

Ne traje predugo, a otkriće vam ko kontroliše stvari kada je web u pitanju, kako sve funkcioniše.

Uglavnom, otac interneta priča o svojem djetetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije