Internet

Otkrivena najveća krađa povjerljivih podataka u istoriji

Otkrivena najveća krađa povjerljivih podataka u istoriji
Otkrivena najveća krađa povjerljivih podataka u istoriji

NJUJORK - Kompanija za sajberbezbjednost "Hold sekjurti" saopštila je da je otkrila krađu 1,2 milijardi pristupnih podataka i šifri, kao i više od 500 miliona adresa elektronske pošte u akciji jedne ruske kriminalne grupe.

"NJujork tajms" piše da je ovo najveća krađa povjerljivih podataka na internetu u istoriji.

Kompanija iz Milvokija, koja je otkrila krađu, saopštila je da su podaci ukradeni sa oko 420.000 veb sajtova, navodi se u izvještaju.

Nije objavljeno koji su sajtovi kompromitovani zbog sporazuma o povjerljivosti i bojazni da su te lokacije i dalje osjetljive na napade, piše list.

"Hakeri nisu napali samo američke kompanije, nego svaki veb sajt koji su mogli da probiju, od najvećih firmi do veoma malih veb sajtova. Većina tih sajtova i dalje je ranjiva", izjavio je Aleks Holden, osnivač kompanije "Hold sekjuriti".

Rojters nije mogao da potvrdi navode iz izvještaja iz nezavisnih izvora.

Dmitrij Alperovič, glavni tehnološki oficir komapnije za sajberbezbjednost "Sajberstrajk", rekao je da ukradeni podaci mogu da se koriste za pristupanje ostalim korisničkim nalozima, pored onih koji su direktno kompromitovani, zato što ljudi često koriste iste šifre na različitim veb sajtovima.

"Hold sekjuriti" je u februaru saopštio da je otkrio krađu pristupnih podataka za oko 360 miliona naloga i da se te informacije prodaju na crnom tržištu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije