Internet

Pogledajte kako bi mogao izgledati Googleov pretraživač u EU

Pogledajte kako bi mogao izgledati Googleov pretraživač u EU
Foto: Ilustracija | Pogledajte kako bi mogao izgledati Googleov pretraživač u EU

Evropska unija želi zaštititi sve kreatore, umjetnike i novinare i ne žele da Google, Facebook i druge velike kompanije ostvaruju prihode prenošenjem sadržaja iz medija a da ne plate određeni iznos tim medijima i novinarima.

Npr. Google News baziran je na principu objave najzanimljivijih vijesti iz brojnih medija - korisnici vide naslov i izvor vijesti i ako je žele pročitati, moraju kliknuti na link koji će ih odvesti na stranicu na kojoj je taj članak objavljen.

Takođe, običnim guglanjem informacija prikazuju se linkovi na članke različitih medija - izdavači ništa ne zarađuju od prikazivanja svojih linkova na Googleu (no to im donosi promet), dok Google ostvaruje prihode od oglasa koji se prikazuju uz rezultate pretraživanja.

Velikim izdavačima i medijima ovakav način prenošenja njihovih vijesti ne odgovara te smatraju da su Google i internet kompanije razvile profitabilni poslovni model iskorištavanjem njihova sadržaja.

Slične pritužbe imali su ranije izdavači u Španiji i Njemačkoj - Google je reagovao gašenjem svog servisa za prikazivanje vijesti u Španiji, dok je u Njemačkoj omogućio izdavačima povlačenje članaka s Newsa i u obje zemlje promet stranicama čiji sadržaj nije bio na Googleu dramatično je pao.

Iz Googlea upozoravaju da bi se to moglo dogoditi medijskim kompanijama ako dođe do primjene kontroverznog čanka 11 Direktive o autorskim pravima i tzv. poreza na linkove, prema kojem bi kompanije poput Googlea morale plaćati određeni iznos za prikazivanje sadržaja, odnosno naslova, slike i slično na svojim stranicama.

Manjim izdavačima dosadašnji model odgovara jer im omogućuje da zahvaljujući Google Newsu i drugim sličnim servisima njihov sadržaj postane dostupan većem broju korisnika te žele da se, i u slučaju primjene spornog članka, njihov sadržaj nastavi prikazivati na Google Newsu kao i prije i spremni su odreći se tog poreza na linkove koji bi Google trebao plaćati.

Google je proveo eksperiment o potencijalnom uticaju Direktive o autorskim pravima, tj. kako bi mogla izgledati stranica s rezultatima pretraživanja ako članak 11 zaista stupi na snagu i rezultate tog eksperimenta objavljen je stranici Search engine land. Stranice bi izgledale kao prazne ploče na kojima nema skoro nikakvih informacija, odnosno mogao bi se prikazati samo link na izdavača (npr. The Telegraph), ali ne i naslov vijesti i slika objavljena uz tu vijest tako da bez klikanja na link niko ne ni znao o čemu je ta vijest.

Takođe, iz kompanije su najavili kako postoji mogućnost da će, u slučaju da EU ne promijeni sporni članak 11 direktive o autorskim pravima, možda čak i ugasiti servis Google News u EU, čime bi svi bili na gubitku – izdavači, novinari i korisnici.

(zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije