Internet

Pogledajte šta je bežični internet uradio običnoj salati

Pogledajte šta je bežični internet uradio običnoj salati
Pogledajte šta je bežični internet uradio običnoj salati

Eksperiment kojeg je provelo pet djevojaka u školi za nauku Hjalerup u danskom Nort Jutlandu navelo je naučnike širom svijeta da se počnu zabrinuto “češkati po glavi”.

Vrtna salata je brzo rastuća i jestiva biljka za čiji je rast potrebno sunce i mala količina vode. No, očigledno postoji i jedan izuzetak od tog pravila. Grupa od pet djevojaka je provela eksperiment na naučnoj školi Hjalerup u Sjevernom Jutlandu (Danska). Sjeme vrtne salate su stavile u 12 kaca, i podijelile u dvije grupe.

I jednih i drugih šest kaca bilo je stavljeno u sobe sa istom temperaturom, količinom vode i sunca, ali je razlika u tome što su u jednu prostoriju postavili dva WIFI rutera kakvi se danas, zbog bežičnog Interneta, nalaze svuda oko nas – od stanova, kafića, restorana, hotela… pa nadalje.

Očekivali biste da će salata u obje sobe rasti isto. Ali nije! Vrtna salata u blizini WIFI routera nije htjela proklijati, a razlog je nepoznat. Pretpostavlja se da je riječ o nekoj vrsti zračenja, ali tek novi eksperimenti trebaju potvrditi otkriće učenica i pojasniti o čemu je zaista riječ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije