Internet

Pojačajte vaš Wi-Fi signal uz ovaj jednostavni trik

Pojačajte vaš Wi-Fi signal uz ovaj jednostavni trik
Foto: Ilustracija | Pojačajte vaš Wi-Fi signal uz ovaj jednostavni trik

Vizija budućnosti iz naučnofantastičnih filmova gdje na svakom ćošku Wi-Fi neprekidno "curi" u svoj svojoj hiperbrzoj, van svih granica usavršenoj formi, još uvijek je na žalost daleko od naše realnosti gdje najobičniji zidovi često mogu predstavljati iritirajuću prepreku na putu vašeg interneta.

Ali ipak, nije sve toliko crno kao što se na prvi pogled čini! Tim naučnika svojom najnovijom studijom došao je do izuzetno inventivnog- i osvježavajuće jeftinog- načina da pojačate vaš Wi-Fi signal.

Vjerovali ili ne, sve što je potrebno da učinite je da nabavite "šeširić" od alu folije. Ali ne za vas, već internet ruter u vašem domu.

Rezultati njihove studije, mora se priznati, na prvi pogled zvuče i više nego smiješno. Kako je uopšte moguće da nešto kompleksno poput Wi-Fi bude unaprijeđeno nečim tako prostim poput alu folije sa kojom se svakodnevno susrećemo. Ali ma koliko smiješno zvučalo i čudno izgledalo, ta jednostavna stvar jeste sve što vam je potrebno da bi vaš internet ruter učinili "glavnim u kraju".

Na ovaj način efikasno se rješavaju brojni problemi sa kojima se korisnici bežičnog interneta susreću. Ne samo da se Wi-Fi signal pojačava, već signal postaje i daleko sigurniji.

Ali sada dolazimo do najbitnijeg pitanja... kako uopšte ta "magija" funkcioniše?!

Tokom istraživanja naučnici su, vrlo vjerovatno sasvim slučajno, došli do iznenađujućeg otkrića da postavljanjem najobičnije aluminijumske konzerve iza rutera, signal postaje daleko jači - što ih je dovelo na ideju da alu folija u specifičnom obliku bi vrlo vjerovatno još više pojačala Wi-Fi signal.

Naravno, naučnici nisu nasumično birali kog oblika bi alu folija bila, već koristeći se poprilično kompleksnim kompjuterskim algoritmima, došli do rezultata i najoptimalnijeg oblika.

Da budemo specifični, u pitanju nije "šeširić" od alu folije- dodatak je u osnovi sasvim drugačijeg oblika, ali svakako interesantnije zvuči nego da se detaljno opisuju oblik i specifikacije. U svakom slučaju, ovaj neobični "šeširić" funkcioniše na popriličnom broju rutera, što je u osnovi i najbitnije.

Kada se namjesti na vaš internet ruter, signal se fokusira daleko efikasnije, i samim tim, Wi-Fi konekcija u željenom okrugu rutera je daleko jača, prenosi "Telegraf.rs".

Tehnički aspekti studije ovog "mehanizma" još uvijek nisu objelodanjeni, tako da još uvijek nije poznato tačno koliko je ovaj buster signala efikasan u poređenju sa hi-tech ekvivalentima. Takođe je nejasno kako uopšte omotač od alu folije pojačava sigurnost vašeg bežičnog interneta, ali pretpostavljamo da ima veze sa činjenicom da ovaj "šeširić" fokusira jačinu signala u specifičnom smjeru.

Ako sprečava mnoštvu signala da se odbijaju o zidove vašeg doma, sajber nevaljalcima će svakako biti daleko teže da ih presretnu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije