Internet

Pravila za pisanje e-maila

Pravila za pisanje e-maila
Pravila za pisanje e-maila

Komunikacija elektronskom poštom je postala ne samo dio svakodnevice, nego i jedan od najčešćih načina interakcije, pogotovo u poslovnom svijetu.

Zato bi bilo dobro da naučite neke od osnovnih pravila pisanja e-mailova, piš Zimo.

Dakako, nije isto kada šaljete e-mail prijatelju ili kada je riječ o obraćanju poslovnom partneru ili potencijalnom poslodavcu. Zapravo je riječ o svojevrsnoj kopiji našeg obrasca ponašanja dok razgovaramo s nekim. Baš zato je dobro naučiti neka od osnovnih pravila koja je dobro primijeniti kada je u pitanju ono što se vrlo često naziva poslovna korespodencija. Od toga što ćemo napisati u naslovu e-maila, kako ćemo se obratiti primaocu pošte, hoćemo li biti opširni, kratki i sažeti...

Mnogi od vas na dnevnoj bazi šalju popriličan broj e-mailova, možda i na desetke, pa nije uvijek lako biti koncentrisan i slijediti ova nepisana pravila. Što prije ih usvojite prije će postati dio vašeg "automatizma".

Naprimjer, dobro je znati da se čak dvije trećine e-mailova pročita na nekom od mobilnih uređaja. Zato ne treba biti preopširan, ali uostalom sve je poprilično dobro objašnjeno u ovoj infografici, za koju vam svakako preporučujemo da je proučite. Odmoći vam sigurno neće.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije