Internet

Preuzmite kontrolu nad Facebookom

Preuzmite kontrolu nad Facebookom
Preuzmite kontrolu nad Facebookom

Facebook je pretvoren u bujicu vijesti, videa koji se automatski pokreću i poziva nekadašnjih prijatelja iz osnovne škole koje niste vidjeli deset i više godina da zaigrate s njima neku igru.

Kako bi to spriječio Facebook je počeo davati korisnicima više kontrole nad tipom postova koji se mogu pojaviti u News Feedu.

Ako potrošite samo nekoliko minuta na postavke Facebook-a, učinićete Facebook manje haotičnim i osigurati da vaši podaci i dalje ostanu privatni.

Utišajte svoje najdosadnije prijatelje

Svako od nas ima nekoliko Facebook prijatelja za koje se čini da nikada ne šute. Nova postavka omogućuje vam da shvatite tačno ko su ti ljudi i to prema listi koji je od vaših prijatelja imao najviše postova u vašem News Feedu u posljednjih sedam dana. Možete odabrati da ih prestanete pratiti (Unfollow), pa se njihovi postovi više neće pojavljivati u vašem News Feedu, a oni neće znati da ste ih prestali pratiti, a vi će te im i dalje moći slati poruke i gledati njihove profile.

Ako ih baš ne želite skroz ugasiti, možete reći Facebook-u da vam jednostavno šalje manje njihovih postova. Ove opcije možete pronaći pod “News Feed Settings” na desktop verziji i u “Manage News Feed” na mobilnoj verziji.

Liste su još jedan dobar način za kontrolu Facebook "lupetanja".

Stavite prijatelje u listu Poznanstva (“Acquaintances”) i njihovi postovi rijetko će se više pojavljivati u vašem News Feedu. Takođe možete iskoristiti “Restricted” listu koja je inverzna verzija “Unfollow” opcije. Korisnici na “Restricted” listi moći će vidjeti samo vaše javne postove ili postove u kojima ste ih posebno tagovali. To može biti koristan način da izbjegnete zahtjev za prijateljstvom od vašeg šefa ili skrivena metoda da spriječite dosadne korisnike da komentarišu vaše postove. Listama možete pristupiti tako da posjetite stranice profila prijatelja.

Eliminišite uznemiravajuće pozivnice za igre jednom zauvijek

Možda ste umorni od toga da konstantno dobijate pozivnicu da zaigrate Farmville. Oslobodite se tih dosadnih poruka klikom na mali znak X na desnoj strani obaviještenja kojeg ste dobili.

Facebook će vas onda pitati želite li trajno isključiti slanje obaviještenja za tu aplikaciju.

Otežajte tagovanje na fotografijama

Facebook neće dopustiti da spriječite druge ljude da vas taguju, ali možete spriječiti da se tagovane fotografije prikazuju u vašem Timeline-u. Takođe možete onemogućiti Facebook-ovu opciju “suggested tag” koja potiče druge korisnike da taguju druge slike na kojima se pojavljujete. Obe opcije nalaze se u “Timeline and Tagging” u Postavkama (“Settings”).

Takođe možete odjednom ukloniti svoje tagove iz više fotografija tako da posjetite “Activity Log”, a toj opciji možete pristupiti tamo gdje se nalazi i opcija “Settings. Na “Activity Log” stranici odaberite fotografije u opcijama s lijeve strane, a zatim potvrdite za koje sve fotografije želite skinuti tag koji vas povezuje s vama.

Spriječite Facebook da vas koristi u svojim oglasima

Facebook-u je cilj da svoje oglase što više personalizuje. Ponekad to znači da neke aktivnosti, na primjer “lajkanje” neke stranice, mogu biti iskorištene u oglasima koji sugerišu da se vi slažete s proizvodom ili uslugom koja se reklamira. Možete spriječiti da se vaše ime koristi u takvim oglasima opcijom “Ads and Friends” u “Settings”.

Odjava iz Facebook-a na daljinu

Nervozni ste jer mislite da se niste odjavili sa svog Facebook profila s javnog kompjutera? Ne brinite, s Facebook-a se možete odjaviti s bilo koje lokacije. Jednostavno idite na “Settings”, zatim na Sigurnost (“Security”), a zatim na opciju “Where You’re Logged In”. Možete odabrati “end activity” i odjaviti se iz bilo kojeg kompjutera ili mobilnog telefona na kojem je vaš račun prijavljen. Ova opcija takođe radi i za Facebook Messenger.

Zaustavite automatsko pokretanje videa

Najnovija “gnjavaža” iz Facebook-a dolazi u obliku videa koji se automatski pokreću kada na stranici dođete do njih. To može biti grozno odvlačenje pažnje, a ako ne pazite, to vam može pojesti dosta mobilnog prenosa podataka. Korisnici imaju mogućnost da odaberu da se video pokreće samo kad ste spojeni na Wi-Fi ili možete opciju “AutoPlay” u potpunosti onemogućiti. Kako to promijeniti, zavisi želite li zaustaviti automatsko pokretanje videa na kompjuteru ili na mobilnom telefonu.

Sakrijte svoje rane, nezrele dane na Facebook-u uz pomoć jednog klika

Ako se pokušate pokajati zbog svojih grijeha iz prošlosti, Facebook će vam omogućiti da bilo koji javni post bude vidljiv isključivo vašim prijateljima. Pod tabom “Privacy” u  “Settings” kliknite na opciju “Limit Past Posts” koja se nalazi u kategoriji “Who can see my stuff?”. Ova opcija će starije postove koje ste izvorno dijeliti sa širom javnosti ili “prijateljima prijatelja” učiniti vidljivom samo vašim Facebook prijateljima. Ipak, kako biste se osigurali da stari postovi budu vidljivi samo vama ili samo nekim prijateljima, to i dalje zahtijeva fino podešavanje za svaku takvu poruku ili fotografiju, prenosi Fokus.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije