Internet

Provjeravanje Facebooka povezano sa nedostatkom sna

Provjeravanje Facebooka povezano sa nedostatkom sna
Provjeravanje Facebooka povezano sa nedostatkom sna

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama.

Neprestano opsesivno provjeravanje informacija objavljenih na Facebooku na mobilnom telefonu ili u pregledniku kompjutora moglo bi upućivati na to da ste neispavani, pokazala je nedavno provedena studija naučnika sa Kalifornijskog sveučilišta u Irvineu, prenosi Večernji.

„Dosad je obavljeno puno istraživanja o tome na koji način informativna tehnologija utiče na spavanje, ali mi smo napravili suprotno – pratili smo na koji način dužina sna utiče na korištenje IT-a“, rekla je profesorica Gloria Mark, koja je s kolegama prikupila informacije među 76 studenata sa sveučilišta u Irvineu.

Od njih se tražilo da ispune anketu o tome kako spavaju, a sve njihove aktivnosti praćene su putem mobilnih telefona i kompjutera – od prijave i promjene programa preko pisanja SMS-poruka i e-mailova do telefonskih poziva.

Od studenata se tražilo da zabilježe kako se osjećaju, na koji način gledaju na zadaće koje ih očekuju i u kojoj su mjeri posvećeni učenju i aktivnostima na fakultetu.

Svrha studije bila je ustanoviti na koji je način neispavanost uticala na korištenje Facebooka, za razliku od ostalih dosadašnjih istraživanja u kojima je bilo obratno.

Istraživanje je pokazalo povezanost između neispavanosti, lošeg raspoloženja i neprestanog provjeravanja podataka na društvenim mrežama. Pokazalo se i da su studenti koji su bili neispavani češće posezali za internetskim sadržajima.

„Kad ste neispavani, skloniji ste rastresenosti i odvraćanju pozornosti“, objasnila je prof. Mark. – A kada ste dekoncentrisani, što činite? Idete na Facebook... ne opterećuje, jednostavan je za korištenje, a vi ste umorni.

Istraživanje kalifornijskih naučnika pokazalo je da prosječan zaposleni Britanac zbog nedostatka sna godišnje izgubi osam i po radnih dana, a oni koji vrlo loše spavaju i više od dvije sedmice.

Svaki treći Britanac ima problema s kvalitetnim spavanjem, brojni se žale na lošu koncentraciju, nesposobnost ispunjavanja radnih zadaća, a kao rezultat svega navedenog loše su raspoloženi. Mnogi su naveli i neispavanost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije