Internet

Putin: Rusija neće ograničavati internet

 Putin: Rusija neće ograničavati internet
Putin: Rusija neće ograničavati internet

MOSKVA - Rusija neće ograničavati pristup internetu, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin na zasjedanju Savjeta bezbjednosti.

"Ne namjeravamo da ograničavamo pristup mreži, niti da je stavimo pod totalnu kontrolu", naglasio je.

Putin je dodao da vlasti ne planiraju da nacionalizuju internet i time ograniče zakonske interese društva i biznisa u informacionoj sferi, prenio je Itar tas.

Sloboda medija, pravo građana na dobijanje i širenje informacija su osnovni principi demokratiske države i društva i moraju se poštovati, istakao je predsjednik. On je, međutim, ukazao i da je vlast obavezna da zaštiti građane od rizika, uključujući i korišćenje praksi drugih zemalja.

Šef države je naglasio da će sajtovi nelegalnog sadržaja biti zatvoreni.

 Putin je takođe upozorio da Rusija bilježi stalni rast sajber napada na svoje izvore informacija i ukazao na potrebu da se donese niz mjera za zaštitu ruskog segmenta interneta.

Intenzitet napada je direktno zavistan od trenutne međunarodne situacije, primjetio je on. Prema njemu, neke zemlje koriste svoju dominantnu poziciju na internetu kako bi postigle ne samo ekonomske, već i vojne i političke ciljeve.

Neki koraci za obezbjeđenje informacione sigurnosti Rusije već su preduzeti, podsjetio je Itar tas.

Konkretno, u julu ove godine Putin je potpisao zakon koji obavezuje davaoce poštanskih usluga i društvene mreže da od 1. septembra 2016. godine, lične podatke ruskih korisnika stavljaju samo na servere na teritoriji Rusije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije