Internet

Rastuća antidruštvena mreža podstiče korisnike na oflajn kreativnost

Rastuća antidruštvena mreža podstiče korisnike na oflajn kreativnost
Foto: N.N. | Rastuća antidruštvena mreža podstiče korisnike na oflajn kreativnost

Pojam društvene mreže u velikoj mjeri je izgubio svoj smisao - umjesto povezivanja sa prijateljima, Facebook i Instagram za mnoge su postali poligon za samohvalu.

Tako influenserima više uopšte nisu važni pratioci i prijatelji, već samo novac koji mogu da zarade putem mreža. Sa druge strane, veliki broj ljudi zbog virtualnog života zanemaruje stvarni život, koji im prolazi dok su njihovi pogledi i misli fokusirani na ekran i lajkove.

Jedna društvena mreža se, međutim, od većine drugih platformi izdvaja po načinu korišćenja. U pitanju je - Pinterest.

Njegov osnivač Ben Silberman kaže da je Pinterest mreža potpuno drugačija od konkurencije, odnosno da je riječ o nekoj vrsti antidruštvene mreže.

Pintrest je mreža na kojoj korisnici postavljaju fotografije, infografike i slične postove. Poenta mreže je, kako je u intervjuu za CNN objasnio njen osnivač, da inspirše druge ljude na kreativnost. Korisnici tu kreativnost neće izražavati na internetu, već oflajn - npr. na Pinterestu će pronaći recepte, ideje za uređenje kuće ili stana, za vjenčanja ili slično.

U fokusu mreže je sam korisnik i njegova lična interesovanja, pa na Pinterestu nema influensera koje brendovi plaćaju za promociju svojih proizvoda i usluga. Takođe, ni broj pratilaca ili praćenje slavnih osoba na mreži nisu od značaja, budući da Pinterest ionako nema značaja kao alat za samopromociju. Sve se vrti oko samih korisnika i onoga što oni zaista vole.

Pinterest, inače pokrenut 2010. godine, prošle godine se pohvalio brojem korisnika koji je porastao na 250 miliona. To su zaista velike brojke, ali ipak manje od konkurentskih i poznatijih mreža: Facebooka koji ima 2,32 milijarde korisnika, Instagrama sa više od milijardu i Twittera sa oko 320 miliona.

Ben Silberman kaže da je Pinterest pokrenut kao mreža osmišljena da služi kao alat za roditelje, ali se njegova korisnička baza brzo proširila, pa sada sadržaj i pinove koriste brojni kreativni profesionalci kao beskrajan izvor ideja i inspiracije.

Kreator Pinteresta ističe da postoje brojne stvari koje bi mogli da urade ne bi li povećali bazu korisnika, "ali to ne bi bilo u duhu Pinteresta".

Silberman dodaje da su veoma zadovoljni što njihovi investitori i korisnici prepoznaju posvećenost dugoročnom rastu. Ostaje da se vidi da li će se to promijeniti nakon što kompanija izađe na berzu, što je planirano za ovu godinu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije