Internet

Razbijena mreža sajber kriminala

AMSTERDAM - Evropske policijske službe i tehnološke kompanije raskrinkale su kriminalnu sajber mrežu koja je koristila 3,2 miliona kompjutera širom svijeta za krađu vrijednih bankarskih podataka i zauzimanje servera, saopštili su danas zvaničnici.

Evropolov Evropski centar za sajberkriminal koordinisao je operaciju iz svog sjedišta u Hagu protiv mreže kompjutera zaraženih zlonamjernim softverom.

Centar je sarađivao sa istražiocima iz Italije, NJemačke, Holandije i Britanije, a pomogle su mu kompanije "Anubisnetvork", "Majkrosoft" i "Simantek", koje su saopštile da je zaraženo 3,2 miliona kompjutera.

"Radili smo zajedno na gašenju komandnih i kontrolih servera ove mreže u nekoliko zemalja širom EU. Kriminalci su izgubili kontrolu nad infrastrukturom koju su koristili", izjavio je Pol Gilen, šef operacija u centru za sajber kriminal.

Zvaničnici su rekli da je noćas isključeno sedam servera koje su koristili sajber kriminalci.

Zlonamjerni softver instaliran je na kompjutere preko elektronske spam pošte ili putem zaraženih veb sajtova. To je omogućilo kriminalcima da preuzmu kontrolu nad tuđim računarima i iskoriste ih za kriminalne aktivnosti.

Zaraženih kompjutera ima širom svijeta, a najviše ih je u Britaniji, rekao je Gilen. Kriminalna akcija trajala je od 2012. godine.

Istraga još traje, a Gilen nije želio da kaže da li je bilo hapšenja osumnjičenih, jer  bi to moglo da omete rad policije.

Vlasti u SAD i Evropi u novembru su zaplijenile više od 400 tajnih adresa veb sajtova i uhapsile osumnjičene u operaciji čija je meta bilo crno tržište drogom i ilegalnim uslugama, poznato kao "Silk roud 2.0".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije