Internet

Rusija testira potpuno isključivanje sa interneta

Rusija testira potpuno isključivanje sa interneta
Foto: Ilustracija | Rusija testira potpuno isključivanje sa interneta

U skladu sa zakonom koji je Rusija donijela krajem prošle godine, prije 1. aprila tamošnje telekomunikacione kompanije će morati da sprovedu vježbu "isključivanja s Interneta".

Rusija ovim želi da provjeri koliko je nezavisna od ostatka globalne svjetske mreže, te da li je u slučaju velikog cyber napada spremna da "osamostali" svoj dio Interneta, nazvan Runet.

Osim odbrane od spoljnih hakerskih napada, ruski telekomi će morati na svoju infrastrukturu postaviti i opremu potrebnu kako bi se cjelokupni internet promet iz Rusije mogao preusmjeravati kroz nadzorne tačke. Njih će, pak, kontrolisati regulatorna agencija Roskomnadzor kako bi osigurala da se na Internetu ne obavljaju ilegalne aktivnosti te da sav promet ostvaren između ruskih korisnika ostane unutar granica zemlje – umjesto da putuje širom svijeta gdje bi neko mogao da ga presretne.

Vježba "isključivanja Rusije s Interneta" već je dogovorena s telekomima koji su pristali na sve ciljeve novog zakona.

Međutim, upozorili su da bi tehnička implementacija kako su je zakonodavci osmislili mogla da uzrokuje velike smetnje u normalnom korištenju Interneta u Rusiji. Stoga će ova vježba najbolje pokazati šta bi se dogodilo da se Runet, u slučaju prijeke potrebe, odvoji od ostatka svijeta.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije