Internet

Ruski internet giganti žele da osvoje svijet

Ruski internet giganti žele da osvoje svijet
Ruski internet giganti žele da osvoje svijet

SANKT PETERBURG - Ruski veb giganti, koji imaju skoro potpuni monopol u Rusiji gdje je internet tržište u punoj ekspanziji, žele da krenu u osvajanje svijeta, prenijeli su francuski elektronski mediji.

Veb giganti sad imaju veće ambicije i žele da uzdrmaju monopol giganata kao što je "Gugl" na inostranim tržištima.

Okupljeni na okruglom stolu u okviru Ekonomskog foruma u Sankt Peterburgu, čelnici velikih ruskih Internet kompanija, kao što su pretraživač "Yandex", grupacija "Mail.ru" - vlasnik portala istog naziva ili kompanija za "onlajn" distribuciju "Ozon" raspravljali su o perspektivama na svjetskom tržištu, a ne samo lokalnom.

Izvršni direktor pretraživača "Yandex" Arkadi Voloj je na primjer tom prilikom istakao da u velikom broju zemalja postoji samo jedan pružalac pretraživačkih usluga i da više od 90 tržišnog udjela pripada samo jednom akteru.

Tendenciju širenja na strana tržišta, prije svega lansiranjem proizvoda na drugim jezicima, izrazila je i Internet grupacija "Mail.ru".

Ona procjenjuje da će sve više ruskih kompanija pokušavati da se proširi na strana tržišta.

Na skupu je iznijeta i konstatacija i da je rusko tržište sa 56 miliona Internet korisnika, na ukupno 143 miliona stanovnika, daleko od zasićenosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije