Internet

Sajtovi mogu koristiti bateriju vašeg uređaja da vas špijuniraju

Sajtovi mogu koristiti bateriju vašeg uređaja da vas špijuniraju
Sajtovi mogu koristiti bateriju vašeg uređaja da vas špijuniraju

Grupa istraživača demonstrirala je kako se korisnici mobilnih telefona mogu špijunirati pomoću, vjerovali ili ne, količine preostale energije u bateriji smartfona.

Malo poznata funkcionalnost koju ima HTML5 podrazumjeva da web-sajtovi mogu lako da otkriju kolika je napunjenost baterija smartfona ili lap-topova svakog posjetioca koji na ovaj način pristupa njihovom sajtu, a stručnjaci za bezbjednost upozorili su da se ova informacija može koristiti za praćenje posjetilaca.

Ova „funkcionalnost” trenutno je podržana u Firefox-u, Operi i Chrome-u, a zaslugu za njeno lansiranje ima World Wide Web Consortium.

Cilj je, kako kažu, da se pomogne korisnicima da efikasnije koriste bateriju.

U idealnom slučaju, sajt kom korisnik pristupa, dobija podatke o tome da li je baterija „na izdisaju”, i mijenja mod korišćenja sajta u režim za slabu bateriju.

Sve bi to bilo u redu, da se od korisnika traži saglasnost za pristupanje takvim podacima na njihovom telefonu. Međutim, to nije slučaj, a izgovor je da „informacije koje se preuzimaju minimalno zadiru u privatnost, pa se zato i ne zahtjeva da korisnici dozvole pristupanje ovim podacima”

Istraživači tvrde da su informacije koje sajtovi na ovaj način dobijaju iznenađujuće precizne i detaljne, a uključuju čak i procijenjeno vrijeme, u sekundama, koje je potrebno da bi se baterija napunila potpuno, kao i preostali kapacitet baterije u procentima.

Kada se ove dvije informacije posmatraju skupa, dobija se 14 miliona mogućih kombinacija, što znači da operišu i kao potencijalni ID brojevi. Šta više, te vrijednosti se osvježavaju svakih 30 sekundi, na koliko se mogu identifikovati korisnici sajtova.

Ukratko, na osnovu nivoa napunjenosti vaše baterije, čak i ako pristupate korišćenjem anonimnog moda ili putem VPN-a, sajt kojem pristupate može vas identifikovati. Pod uslovom da ste, koliko-toliko, redovan posjetilac.

(pcpress.rs)

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije