Internet

Skype uklonjen iz svi kineskih mobilnih prodavnica

Skype uklonjen iz svi kineskih mobilnih prodavnica
Foto: Ilustracija | Skype uklonjen iz svi kineskih mobilnih prodavnica

Korisnike koji pokušaju da preuzmu Skype aplikaciju u Kini će sačekati jedno jako neprijatno iznenađenje.

Naime, Apple, Huawei, Xiaomi i još mnoge druge kompanije su uklonili Microsoft-ov softver za internet razgovore iz svojih prodavnica za aplikacije tokom posljednjih nekoliko nedelja, kao odgovor na najezdu VoIP aplikacija koje ne poštuju lokalne zakone o digitalnoj bezbjednosti.

Servis će i dalje raditi korisnicima sa tog područja u slučaju da ga imaju već na telefonu, ali on od danas neće biti dostupan za preuzimanje.

Microsoft je rekao New York Times-u da je Skype samo privremeno uklonjen sa iOS App Store-a i da će se vratiti što prije.

Ovo nije prvi slučaj da je Kina napravila ovakav potez, kako je nedavno blokirala WhatsApp i slične servise za dopisivanje zbog svoje enkripcije koja sprečava špijuniranje i zato što nije neophodno pravo ime za prijavu.

Iako nije poznat pravi razlog za izbacivanja aplikacije iz mobilnih prodavnica, velika je vjerovatnoća da kineski zvaničnici nisu zadovoljni nivoom kontrole koji posjeduju nad korisnicima Microsoft-ove "čet" aplikacije. U slučaju da je tako, Microsoft će morati da promijeni pristup kako će aplikacija poslovati.

(NYTimes)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije