Internet

Šta su ključevi interneta i zašto se nalaze u rukama 14 ljudi?

Šta su ključevi interneta i zašto se nalaze u rukama 14 ljudi?
Foto: N.N. | Šta su ključevi interneta i zašto se nalaze u rukama 14 ljudi?

Ne, nije teorija zavjere iako tako zvuči: internet je zaštićen sa sedam ključeva, a oni se nalaze u rukama 14 osoba koje se redovno okupljaju kako bi obavile ritual.

Domenski sistem naziva (Domain System Name, DNS) na najvišim nivoima obezbjeđuje mali broj ljudi, nazvanih kripto oficirima, koji su raspoređeni širom svijeta.

Od 2010. godine oni se okupljaju kako bi obavili ritual visoke sigurnosti poznat kao ceremonija ključeva (key ceremony), u sklopu kog ključevi (metaforički rečeno) internet master brave bivaju overeni i nadograđeni.

Ti ljudi dio su organizacije Internet Corporation for Assigned Names and Numbers (ICANN), zadužene za dodjeljivanje brojčanih internet adresa web sajtovima i računarima. Obično se ne nalaze svi odjdnom na istom mjestu u isto vrijeme.

Kad bi neko preuzeo kontrolu nad bazom podataka ICANN-a, imao bi manje-više i kontrolu nad velikim dijelom interneta i mogao bi da nanese ogromnu štetu svima koji ga svakodnevno koriste. Mogao bi, recimo, da preusmjerava ljude na falsifikovane web stranice i tako ih pljačka izazivajući opšti haos menjajući nazive domena kako želi.

Kako bi zaštitili DNS, u ICANN-u su osmislili metodu koja ne stavlja previše kontrole u ruke samo jedne osobe. Odabrali su sedam osoba kojima su povjereni ključevi i još sedam koji služe kao čuvari. Ukupno njih 14.

Kako bi ritual mogao da bude održan mora ih biti prisutno najmanje troje jer je za otključavanje opreme koja štiti DNS potrebno imati najmanje tri ključa. Riječ je o stvarnim ključevima kojima se otključavaju sefovi u kojima su pametne kartice.

Kako bi se došlo do glavnog ključa potrebno je više pojedinačnih ključeva. Glavni ključ nije stvarni, fizički objekat, već kod, svojevrsna lozinka, pomoću koje je moguće pristupiti glavnoj bazi podataka ICANN-a.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije