Internet

Svakog dana milion žrtava sajber kriminalaca

Svakog dana milion žrtava sajber kriminalaca
Svakog dana milion žrtava sajber kriminalaca

BRISEL - EU procjenjuje da svakog dana oko milion njenih stanivnika postaju žrtve sajber kriminala.

Bande mafijaških struktura odavno su shvatile da je internet kriminal puno unosniji od drugih, rizičnijih oblika zločina -  one kradu imena korisnika "on lajne-bankinga" i njihove lozinke, "ubacuju" se u privatne kompjuterei i na servere...

Ni profili na društvenim mrežama poput fejsbuka i tvitera nisu sigurni od tih kriminalaca.

Evropa je sve češće na meti hakera i internet lopova.  Prisiljena je da pronalazi načine za obranu od tih napada. Borba za digitalni svijet tek je počela.

Tamo gdje se uspiju "ugnijezditi" - digitalne štetočine poput virusa, "trojanaca" ili "crva" predstavljaju jednu od najvećih prijetnji internetu, tom nervnom sistemu modernog društva.

Što internet mreža postaje važnija za čovjeka i ekonomiju, to proFesionalniji postaju napadi sajber  kriminalaca.

To već odavno nisu neki neozbiljni učenici i kompjuterski "Frikovi" koji traže uzbuđenje ili žele nekome da ukradu par evra sa računa.

Samo u Evropi na taj način, prema navodima međunarodne policije Interpola, nastaje šteta od 750 milijardi evra godišnje!

Povjerenik  EU za unutrašnje poslove Sesilia Malmstrom upozorava na opasnost od društvenih posljedica sajber-kriminala.

Ona najveći problem vidi u nesigurnosti koja se širi i koja ograničava slobodu digitalnog života strahom korisnika od kupovanja preko interneta, strahom od uključivanja u socijalne mreže i strahom od normalnog korištenja interneta.

Otkako je u fabruarau 2005. godine EU prvi put uvela propise za "napade na informativne sisteme", broj tih napada je znatno povećan.

To EU ne želi više da toleriše. Prije nekoliko sedmica  u Hagu su  predstavljeni planovi za Formiranje evuropskog centra za borbu protiv sajber  kriminala.

On bi bio smješten u centru evropske policije EVROPOL-a, a u njemu bi trebalo da radi  55 istražilaca  iz Evropske komisije i članica EU.

Za borbu sa internet kriminalcima imaće na raspolaganju budžet od 3,6 milona evra - navodi Dojče vele.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije