Internet

Synaptics najavio senzor za otiske prstiju

Synaptics najavio senzor za otiske prstiju
Foto: N.N. | Synaptics najavio senzor za otiske prstiju

Mobilna industrija brzo se mijenja prema uređajima koji nemaju rubova i ekrani pokrivaju gotovo cijeli prednji dio telefona pa je logično postaviti senzor za otiske prstiju ispod samog ekrana.

Prije Appleovog predstavljanja iPhonea X glasine se kružile kako ova kompanija razvija senzor za otiske prstiju koji će se integrisati u ekran i koji će zamijeniti Home tipku.

Međutim,  kako se bližio datum predstavljanja modela X – prvog iPhonea s ekranom od ruba do ruba na kojem nema mjesta za klasičnu Home tipku, pokazalo se kako Apple ipak nije uspio napraviti savršeni senzor za otiske prstiju koji bi se mogao implementirati u ekran, već su se odlučili na potpuno drugačiju opciju, Face ID, odnosno otključavanje telefona pogledom.

 Druge kompanije su, umjesto tehnologije otključavanja pogledom, odlučile zadržati posebnu tipku za otključavanje telefona, ali su je premjestile na stražnju stranu telefona.

Ono u čemu nije uspio Apple, čini se da su uspjeli u Synapticsu iz kojeg su najavili početak masovne proizvodnje Clear ID optičkog senzora za otiske prstiju integriranog u ekran u saradnji   s top 5 mobilnom kompanijom, međutim  nisu objavili koja je to kompanija čiji će telefoni sljedeće godine imati ovu opciju.

Prema IDC-u, top 5 proizvođača smartphonea su Samsung, Apple, Huawei, Oppo i Vivo, a kako Apple gotovo sigurno neće koristiti ovu tehnologiju jer imaju Face ID, onda izbor pada na Samsung ili neku od sve popularnijih kineskih kompanija.

Clear ID radiće kao i klasični senzori za očitavanje otiska prstiju – biće dovoljan samo jedan dodir prstom i telefon će se otključati, odnosno moći će se izvršiti plaćanje i slično.

Kako ova tehnologija djeluje moći ćemo vidjeti početkom siječnja kada će je predstaviti na najvećem sajmu potrošačke elektronike na svijetu CES – Synaptics će demonstraciju prikazati na vlastitom telefonu napravljenom upravo za tu svrhu, a nadamo se kako će se tokom godina Clear ID pojaviti i na "pravom" telefonu.

Prilikom najave ove tehnologije koja bi, ako se pokaže uspješnom, mogla postati standard u većini novih top modela pametnih telefona, iz Synapticsa su komentarisali kako korisnici preferiraju upravo autentifikaciju prstima s prednje strane telefona, a kako se industrija brzo mijenja prema uređajima koji nemaju rubova i ekrani pokrivaju gotovo cijeli prednji dio telefona, logično je postaviti senzor za otiske prstiju ispod samog ekrana.

(NN/zimo.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije