Internet

Tarik Jašarević kreirao FriendBook

Tarik Jašarević kreirao FriendBook
Tarik Jašarević kreirao FriendBook

Mladi Tarik Jašarević iz Tuzle poslije pet mjeseci marljivog rada završio je 3D avion, koji je do sada njegov najzahtjevniji realizovani projekat, ali je otišao i korak dalje i kreirao novu društvenu mrežu - FriendBook!

"Kada je u pitanju avion, imao sam problema sa nabavkom crnog papira. Kada sam to riješio, vrlo brzo sam završio. Avion ima sjedišta, propelere, kontrolnu tablu... Bolje rečeno - sve", kaže nam Jašarević, o kome smo već pisali jer radi čudesne kreacije u 3D origami tehnici.

Planira da u budućnosti uradi neku od životinja u 3D origami tehnici. Uporedo s ovom velikom ljubavi, Tarik je prije nekoliko dana završio rad i lansirao novu društvenu mrežu FriendBook, koja je namijenjena, kako kaže, korisnicima s područja Balkana.

"Društvena mreža koju sam iskreirao je, u biti, miks Facebooka i Twittera. Princip rada se umnogome ne razlikuje od principa rada na drugim društvenim mrežama. Mogu se objavljivati statusi, ono što gledate ili igrate, kako se osjećate", priča Jašarević, kreator www.friend-book.net.

Na formiranje nove društvene mreže potakao ga je, kako kaže, animozitet između mladih ljudi koji je prisutan na drugim mrežama.

"Namjeravam da čim prije okupim što više korisnika iz svih krajeva Balkana na Friendbooku. Moja ideja je da nas sve povežem na jedno mjesto, da se družimo, a ne da svakodnevno gledamo svađe i međusobne prepirke. Za samo nekoliko dana uspio sam okupiti nekoliko stotina korisnika, a taj broj konstantno raste", kaže on.

U radu na FriendBooku Tariku su pomagali prijatelji Nedim, Denis, Amar, a zajedno s njim stranicu održava i Selmir Alimanović.

"Veoma cijenim savjete koje sam dobio od Amara Hadžića, poznatijeg kao Wiissttaa, koji je dosta uspjeha napravio sa web-siteom, odnosno zajednicom Ideatik. Što se tiče FriendBooka, stranica je sada na v1.0 verziji i vidjet ćemo kako će se sve razvijati. Ukoliko sve bude išlo svojim tokom, svakako da će biti korekcija u dizajnu, ubacivanja novih opcija, promjeni logotipa...", govori ovaj talentovani učenik Hemijske škole koji voli informatiku i origami tehniku.

 Mreža je, kako je istakao, namijenjena Balkancima, ali će s vremenom ubaciti i prevod na engleski jezik.                                                                                       

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije