Internet

Tehnološki bijes: Kad kompjuter ne sluša komandu

Tehnološki bijes: Kad kompjuter ne sluša komandu
Tehnološki bijes: Kad kompjuter ne sluša komandu

Prošle godine, muškarac u kasnim tridesetim odnio je svoj kompjuter u dolinu u Koloradu i upucao ga osam puta. Kako je kasnije otkrio policiji, smučilo mu se da se "svađa" s njim, jer je u posljednjih nekoliko mjeseci računar odbijao poslušnost.

Mada je ovaj Amerikanac malo pretjerao, činjenica je da se svi mi, u manjoj ili većoj mjeri, nerviramo zbog mašina. Ova pojava dobila je i ime - tehnološki bijes, i pogađa nas mnogo češće nego što mislimo. Milioni Amerikanaca dožive makar dva problema s tehnologijom svakodnevno i 40.800 u životu, što ima ogroman uticaj na nivo stresa.

U istraživanju u kojem je učestvovalo 2.000 ispitanika, bijes najčešće uzrokuju loš internet, spor računar, poteškoće sa gledanjem filmova onlajn, pokvaren štampač... Svaki sedmi ispitanik baca telefon preko sobe, svaki drugi viče na uređaje, a 16 odsto korisnika se čak i rasplače.

Najosjetljiviji smo na poslu - svaki drugi ispitanik kaže da ga je računar izdao kada je morao da završi neki posao u cajtnotu. Krah tehnologije utiče i na međuljudske odnose, pa se tako zbog pada sistema petina ukupnog broja ispitanika svađa s partnerom. Strada i zdravlje, a anketirani su kao posljedice stresa prijavili bolove u zglobovima, ukočen vrat, migrene...

Za smirivanje živaca, stručnjaci preporučuju fizičku aktivnost, trčanje, jogu, teretanu, a dovoljna je i šetnja. I sami ispitanici priznali su da ih ove aktivnosti smiruju.

(novosti)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije