Internet

Tvitajte s "Louvreom" ili "MoMAom"

Tvitajte s "Louvreom" ili "MoMAom"
Tvitajte s "Louvreom" ili "MoMAom"

Pariski "Louvre", njujorški Muzej moderne umjetnosti (MoMA), Nacionalna galerija Australije, tokijski Nacionalni muzej, "Shakespeare's Globe" u Londonu i više od 1.400 drugih muzeja širom svijeta pojaviće se sljedeće sedmice na Twitteru.

"Od ponedjeljka umjetničke institucije u 50 zemalja tvitaće pod heštegom #MuseumWeek kako bi promovisale svoje kolekcije i podstakle reakciju publike", saopštila je popularna društvena mreža sa sjedištem u SAD.

Cilj ove inicijative je da korisnicima Twittera prikaže događanja u muzejima, kao i fotografije i komentare posjetilaca.

Projekat, takođe, predstavlja poziv umjetnicima da pošalju fotografije vlastitih radova.

Sva ta interakcija biće zabilježena i sačuvana do 2035. godine u "vremenskoj kapsuli" u Muzeju nauke i industrije u Parizu.

Internet pruža promociju, a kultura dodatno obrazovanje. Pojavom društvenih mreža rodila se ideja za promociju u online svijetu.

Kulturne organizacije i institucije većinom prepoznaju mogućnosti koje im društvene mreže pružaju, a da profili na ovim mrežama imaju brojne prednosti spoznale su i kulturne institucije u BiH.

Većina njih posljednjih godina aktivno koristi društvene mreže, a broj pratilaca se iz dana u dan povećava. Umjetnička galerija BiH, Historijski muzej BiH, Muzej Hercegovine u Trebinju, Muzej savremene umjetnosti u BiH i Muzej Republike Srpske samo su neke od muzejskih institucija u BiH koje redovno ažuriraju sadržaje na svojim stranicama, objavljuju najave izložbi, postavljaju fotografije aktuelnih, ali i komuniciraju sa potencijalnim posjetiocima ili umjetnicima koji bi izlagali.

Zahvaljujući upravo društvenim mrežama i oni ljubitelji umjetnosti koji možda nikad neće imati priliku da posjete neke od najvećih svjetskih muzeja imaće pred sobom sliku značajnih umjetničkih djela.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije