Internet

Uhapšen haker koji je čitavu državu ostavio offline

Uhapšen haker koji je čitavu državu ostavio offline
Foto: Ilustracija | Uhapšen haker koji je čitavu državu ostavio offline

Britanski haker, čiji su cyber napadi doveli do toga da čitava republika Liberija bude offline, uhapšen je i osuđen na skoro tri godine zatvora.

Daniel Kaye je u oktobru 2015. godine izveo seriju napada na liberijsku kompaniju Lonestar, koja je jedan od glavnih mobilnih operatera u ovoj zemlji, a napadi su bili toliko snažni da je ova zapadnoafrička republika ostala offline veći dio naredne godine.

Istragom se utvrdilo da je haker bio unajmljen od strane jednog zaposlenog u rivalskoj kompaniji Cellcom, ali nema dokaza da su čelnici kompanije bili upoznati sa planom.

Navedeni haker je priznao krivicu i prihvatio je odgovornost za kreiranje bot mreže – niza kompjutera koji su povezani sa ciljem da izvode napade na sisteme. On je 11. januara osuđen na zatvorsku kaznu od dvije godine i osam mjeseci.

Tokom suđenja je utvrđeno da je optuženi, dok je boravio na Kipru, izazvao nekoliko DdoS napada na Lonestar, što je dovelo do toga da kompanija potroši preko 600 hiljada dolara na ublažavanje posljedica napada. Pored toga, korisnici su zbog problema u to vreme masovno napuštali mrežu, što je dovelo do gubitaka koji se mjere desetinama miliona dolara.

Napadač je uhapšen u februaru 2017. Godine i odmah je deportovan u Njemačku, gdje je priznao da je odgovoran i za napade na "Deutsche Telekom", koji su ugrozili milione korisnika u novembru 2016. godine. Eksperti ističu da se radi o visoko stručnom hakeru-plaćeniku, čije su aktivnosti ugrozile poslovanja velikog broja kompanija širom svijeta.

Kao njegovo najveće „dostignuće“ navodi se da je uspio cijeloj jednoj naciji da uskrati internet i da joj zatvori prozor u svijet.

(b92)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije