Internet

Ukradene šifre za 773 miliona e-mail naloga

Ukradene šifre za 773 miliona e-mail naloga
Foto: Ilustracija | Ukradene šifre za 773 miliona e-mail naloga

Sigurnosni stručnjak Troj Hant objavio je kako je "neko nepoznat" nepoznat ukrao čak 773 miliona e-mail adresa s pripadajućim šiframa te ih dao na raspolaganje hakerima.

Ova baza podataka "teži" oko 87 gigabajta i bila je postavljena na cloud servis MEGA, odakle je u međuvremenu uklonjena. Svi ovi mailovi sada se mogu dobiti na razne druge načine, a ono što je bitno jeste da su autentični i da dolaze s pripadajućim lozinkama – što predstavlja sigurnosni rizik za sve čije su se adrese našle na ovom popisu.

Ovo je jedan od najvećih ovakvih događaja u istoriji, a Hant je ogromnu listu hakovanih mailova i lozinki nazvao Collection #1. Za sada se smatra da su podaci došli iz više izvora, kako onih za koje se zna da su hakovani kao i iz onih za koje se to još uvijek ne zna.

Iako curenje ovakvih podataka nije ništa novo, nije zgoreg ponoviti: koristite snažne lozinke, redovno ih mijenjajte, ili se poslužite kakvim "password managerom". Želite li provjeriti da li je neka od vaših e-mail adresa kompromitovana najnovijim curenjem podataka, to vrlo lako možete učiniti na servisu Have I been Pwned?.

Ukoliko vam ova stranica javi da vam je mail nedavno kompromitovan, svakako promijenite lozinku koju za njega koristite, a istu kombinaciju maila i lozinke nemojte "reciklirati" na drugim internetskim servisima.

Mailovi iz baze Collection #1 dodati su na ovaj servis, a Hant je na svih 773 miliona adresa poslao obavještenje o tome da su iste kompromitovane.

(Bug.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije