Internet

Veći prihodi i profit u Googleu

Veći prihodi i profit u Googleu
Veći prihodi i profit u Googleu

NJUJORK - Američki internet gigant Google saopštio je da su u drugom kvartalu porasli prihodi i profit, kao i da kompaniju napušta finansijski direktor, Nikeš Arora.

Aroru, koji se zahvalio Googleu na „fenomenalnih“ 10 godina saradnje, zamijeniće Omid Kordestani, koji je bio na čelu prodaje kompanije, prenosi agencija Frans pres.

Internet gigant iz Kalifornije je u tri mjeseca zaključno sa junom zabilježio rast profita od šest odsto na godišnjem nivou na 3,42 milijarde dolara, dok su prihodi istovremeno porasli 22 odsto na 16 milijardi dolara.

Google navodi da je ključni faktor koji stoji iza rasta prihoda rast broja „plaćenih klikova“ na reklamama povezanim sa pretragama na Googlu i partnerskim sajtovima. Ukupan broj plaćenih klikova porastao je 25 odsto na godišnjem i dva odsto na kvartalnom nivou.

Google je lider u digitalnom advertajzingu i prošle godine je držao 31,9 odsto globalnog tržišta, navodi istraživačka firme eMarketer. Najbliži rival Facebook držao je 5,8 odsto.

Profit kompanije po akciji iznosio je 6,08 dolara u drugom kvartalu, 16 centi ispod očekivanja analitičara, ali su prihodi premašili 15,6 milijardi dolara, koliko su prognozirali stručnjaci.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije