Internet

Virtuelna šetnja Mont Everestom pomoću Googlea

Virtuelna šetnja Mont Everestom pomoću Googlea
Virtuelna šetnja Mont Everestom pomoću Googlea

VAŠINGTON - Većina nas nikada neće otići u Nepal, gdje se uzdiže naviši vrh na svijetu, Mont Everest, ali zahvaljujući Googleovom servisu "Street View" moguće je upoznati se sa ovim možda najnepristupačnijim predjelom na planeti iz udobnosti svoje fotelje.

"Street View", kom bi u ovom slučaju više odgovarao naziv "Trail View", vodi korisnike interneta u središte nacionalnog parka Sagarmata, gdje mogu da uživaju u pogledu na ledeno plave rijeke koje vijugaju u podnožju snježnih planina, da čuju sveštenike kako sviraju na svojim instrumentima i prate pastire i njihova stada duž strmih, stjenovitih staza.

Ekipe Googlea su tokom 10-odnevne ekspedicije napravili više od 45.000 panoramskih snimaka zabačenih sela na istoku Himalaja, u kojima žive šerpasi.

Projekat je realizovan u saradnji sa nepalskom start-up organizacijom Story Cycle i nepalskim šerpasom Apa, koji je više od 20 puta osvajao "krov svijeta" prije nego što se penzionisao i osnovao udruženje za pomoć u obrazovanju djece svojih sunarodnika.

"Svi su čuli za Mont Everest, ali malo je onih koji znaju koliko je život u ovim selima težak", kazao je Apa koji je sa 12 godina, nakon smrti oca, morao da radi kao nosač.

"Zahvaljujući servisu Google Street View, svako može da 'posjeti' ova sela i da shvati da je ovim ljudima ovdje potrebna pomoć. Nadamo se da ćemo uspjeti da prikupimo sredstva za izgradnju novih škola i bolnica", dodao je on.

Zajednica šerpasa, koja već godinama obezbjeđuje nosače i vodiče alpinističkim ekspedicijama, nada se da će najnoviji Googleov projekat doprinijeti poboljšanju života mladih kako više ne bi morali da se bave planinarenjem, što je zanimanje visokog rizika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije