Internet

Visoki Dečani vraćeni na pravu lokaciju na "gugl" mapi

Visoki Dečani vraćeni na pravu lokaciju na "gugl" mapi
Visoki Dečani vraćeni na pravu lokaciju na "gugl" mapi

Na "Gugl" mapama manastir Visoki Dečani jutros se ponovo nalazi na svojoj pravoj lokaciji kod Peći na Kosovu i Metohiji.

Tokom jučerašnjeg dana manastir je na "Gugl" mapama bio "premješten" na lokaciju kod Leskovca, više od 200 kilometara istočno od mjesta gdje se nalazi.

Na ovu grešku juče je upozorio na "Tviteru" iguman Visokih Dečana otac Sava Janjić, koji je uputio molbu svim ljudima dobre volje da pišu "Guglu" i da traže da se manastir upiše na svojoj originalnoj lokaciji.

"Ovo je veoma problematično jer su prva referenca za mnoge posetioce manastira `Gugl` mape i ovom provokacijom se otežava poseta ovom Uneskovom spomeniku svetske kulture", napisao je Janjić na "Tviteru".

Sada kada se u pretrazi "Gugl" mapa ukuca "manastir Visoki Dečani", aplikacija automatski upućuje na lokaciju kod Peći, a, takođe, su vraćene i fotografije manastira.

Manastir Visoki Dečani je zadužbina kralja Stefana Dečanskog i cara Dušana.

Manastir, čija je gradnja završena 1335. godine, a freske oko 1350. godine, pripada Eparhiji raško-prizrenskoj i predstavlja nepokretno kulturno dobro, kao spomenik kulture od izuzetnog značaja.

Manastir u udolini pored rječice Dečanska Bistrica jugozapadno od Peći, ispod planinskog masiva Prokletije, nalazi se na spisku Uneskove Svjetske baštine zajedno sa još tri manastira SPC pod nazivom "Srednjovjekovni spomenici na Kosovu i Metohiji".

Unesko je proglasio manastir za mjesto svjetske kulturne baštine 2004. godine, navodeći da su njegove freske jedno od najvrednijih primjera takozvane renesanse Paleologa u vizantijskom slikarstvu i dragocjen zapis o životu u 14. vijeku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije