Internet

Vrijednost Snapchata procijenjena na 40 milijardi dolara

Vrijednost Snapchata procijenjena na 40 milijardi dolara
Vrijednost Snapchata procijenjena na 40 milijardi dolara

Snapchat, odnosno Snap sljedeće godine izlazi na berzu, a dok oprezni analitičari procjenjuju njegovu vrijednost na 25 milijardi dolara, optimisti se razbacuju ciframa od 40 milijardi dolara

Glasine o izlasku na berzu kruže mrežom već neko vrijeme te, prema informacijama 'ljudi koji su upoznati sa situacijom' i koji žele ostati anonimni, ova kompanija planira skupiti četiri milijarde dolara koje su joj potrebne za dalja ulaganja i širenje poslovanja.

Biće posebno zanimljivo vidjeti kolika će biti vrijednost IPO-a Snapa, odnosno na koliko će banke procijeniti vrijednost ove kompanije kada krene trgovanje njihovim dionicama na berzi. Mišljenja analitičara su različita, a trenutna predviđanja većine njih kreću se između 25 i 35 milijardi dolara, a oni najoptimističniji govore o cifri od čak 40 milijardi dolara.

Iz Snapa, naravno, nisu htjeli komentarisati ove informacije te je sigurno da ćemo tokom sljedećih mjeseci čitati brojne glasine o potencijalnoj vrijednosti ove kompanije. Kada je prije četiri godine Facebook izašao na berzu, procijenjena vrijednost kompanije iznosila je 104 milijarde dolara, a iako je tokom sljedećih mjeseci cijena dionice, odnosno vrijednosti kompanije konstantno padala, danas ona iznosi više od 370 milijardi dolara. Na Bloombergu napominju kako je ova godina bila prilično loša što se tiče izlaska (američkih) tehnoloških kompanija na berzu, tako da su očekivanja od Snapa jako velika i vjeruju kako bi njihov IPO mogao biti pozitivan znak i za druge IT kompanije koje razmišljaju o izlasku na berzu.

Snap je počeo kao aplikacija za dijeljenje selfija i videozapisa koji brzo nestaju s telefona korisnika, a danas se ova aplikacija pretvorila u medijsku platformu koja je vrlo zanimljiva oglašivačima te bi, nakon što su 2015. od oglašavanja zaradili skoro 60 milijuna dolara, ove godine ta cifra mogla narasti na 350 milijuna dolara.

(Bloomberg)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije