Internet

WhatsApp bag omogućava strancima da se ubacuju u privatne grupe

WhatsApp bag omogućava strancima da se ubacuju u privatne grupe
Foto: Ilustracija | WhatsApp bag omogućava strancima da se ubacuju u privatne grupe

Jedna od funkcija koje je WhatsApp dodao u svoj Messenger servis pre nekoliko godina, jeste end-to-end enkripcija poruka. Ovo znači da se poruke ne mogu pročitati dok se nalaze u tranzitu od jednog do drugog korisnika, što WhatsApp čini relativno sigurnim mjestom za četovanje.

Međutim, prema najnovijim izvještajima, otkrivena je ranjivost u WhatsAppu, koja strancima omogućava da se ubace (ili druge ljude) u privatne grupne razgovore. Otkriće ove ranjivosti je predstavljeno tokom Real World Crypto konferencije o sigurnosti, gdje je tim kriptografa iz Njemačke podijelio svoje otkriće sa javnošću.

Iako djeluje zabrinjavajuće, treba istaći da se pomenuta ranjivost može eksploatisati samo ukoliko neko uspije da ostvari kontrolu nad WhatsApp serverima, a pretpostavka je da WhatsApp ima sigurnosne mjere kojima može da spreči da se to ikada dogodi.

WhatsApp je potvrdio postojanje pomenutog baga, ali je istakao i da niko ne može tajno da doda grupne članove bez znanja ostalih članova u grupi.

Istraživači su takođe istakli da su obavijestili WhatsApp o postojanju problema, te da su od kompanije dobili odgovor da se radi o teoretskoj ranjivosti koja ne spada u domen Facebookovog programa lova na bagove.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije