Internet

WhatsApp ima novi alat za provjeru fotografija

WhatsApp ima novi alat za provjeru fotografija
Foto: N.N. | WhatsApp ima novi alat za provjeru fotografija

Nova beta funkcija WhatsAppa dolazi s web preglednikom ugrađenim u aplikaciju i mogućnošću provjere fotografije koju vam je neko poslao tokom ćaskanja kako biste mogli ustanoviti odakle je zaista došla.

To bi korisnicima trebalo ponuditi nove alate u borbi protiv lažnih vijesti.

Pomoću ugrađenog web pretraživača neće biti moguće snimati ekran uređaja (screenshot) ili video zapise. No, zato ćete moći odabrati sliku, učitati ju u Google i provjeriti gdje se još pojavljivala.

Aplikacija WhatsApp već označava proslijeđene poruke i ima ograničenje broja prosljeđivanja nakon što je širenje glasina o otmicama i trgovini djecom u Indiji povezano s desetak smrtnih slučajeva.

 U Brazilu se u medijima nagađalo kako je širenje dezinformacija o cjepivima putem WhatsAppa dovela do povećanja slučajeva žute groznice u dosad neviđenim brojkama.

WhatsApp uvodi važno ograničenje, pogledajte šta više ne možete raditi

U WhatsAppu su dosad poduzeli više mjera kako bi suzbili lažne vijesti. Između ostalog, ponudili su novčane nagrade istraživačima koji se bave proučavanjem širenja dezinformacija, a tražili su i pomoć lokalnih snaga reda i zakona te organizacija koje se bave provjeravanjem činjenica, piše Verge.

(tportal.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije