Internet

Windows slavi 20. rođendan

Windows slavi 20. rođendan
Windows slavi 20. rođendan

Sa otkucajem ponoći 24. avgusta 1995. američke prodavanice računara otvorile su svoja vrata kako bi pustile unutra hiljade ljudi koji su u redovima čekali novi Microsoftov operativni sistem Windows 95.

Jedan je mladić izjavio da ga jednostavno mora imati, a bilo je neobično samo to što dečko uopšte nije imao kompjuter.

Kako danas navode agencije, Windows 95 groznica bila je zarazna. U prvih sedam dana prodato je sedam miliona primjeraka, a do kraja te godine 40 miliona.

Majkrosoft je s novim sistemom redefinisao računar iz "štreberskog" proizvoda u nešto što se mora imati i približio se ostvarenju vizije svog osnivača Bila Gejtsa: "računar na svakom stolu u svakom domu".

Te godine u svijetu je prodato 60 miliona računara, a 10 godina kasnije 200 miliona. I skoro svaki je imao instaliran Microsoftov operativni sistem. Tržište računara dostiglo je vrhunac 2011, sa 360 miliona primeraka. Od te godine tržište je u padu, jer su mnogi korisnici računara zamenili pametnim telefonima i tabletima.

Uzbuđenje koje danas prati nova izdanja iPhonea ili Androida bilo je daleka budućnost 1995, kada je Majkrosoft postavio nove standarde u marketinškoj kampanji.

Microsoftovi menadžeri Bred Silverberg i Bred Čejs nagovorili su Rolling Stones da im dopuste da njihov hit "Start Me Up" iskoriste u oglašavanju Windows 95 operativnog sistema. Bilo je to prvi put da su Stonsi dopustili da se neka njihova pesma koristi u komercijalne svrhe.

Windows 95 imao je impresivno, grafičko, za korisnike prijateljsko rešenje, što je bila potpuna novost za korisnike kompjutera. Doneo je poboljšanja u odnosu na dotadašnje operativne sisteme da je izazvao pravu ludnicu na tržištu. To uzbuđenje oko zamaskiralo je i neke nedostatke, poput slabe zaštite i osetljivosti na viruse. Microsoft će taj problem rešiti tek devet godina posle sa Windows XP.

Uspon Windows 95 operativnog sistema zapretio je i Appleu koji se našao u tehničkoj slepoj ulici iz koje je izašao tek povratkom Stiva Džobsa u kompaniju. Ali, kako navodi Hina, godine kada će iPhone i iPad uzvratiti udarcem poslovanju Microsofta bile su još daleko.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije