Internet

"Yahoo" mijenja "Google"

"Yahoo" mijenja "Google"
"Yahoo" mijenja "Google"

VAŠINGTON - Tehnološki gigant "Yahoo" zamijeniće "Google" kao podrazumijevani pretraživač interneta u brauzeru "Firefox" u SAD.

"Yahoo" je saopštio da će predstaviti "čist, savremen i impresivan dizajn" servisa za pretraživanje interneta i da će ga korisnici "Firefoxa" imati na raspolaganju od decembra.

Ova informacija objavljena je u vrijeme kada se saradnja "Googlea" i "Mozzile", proizvođača "Firefoxa", privodi kraju poslije skoro desetogodišnjeg partnerstva.

"Google" je tržišni lider u pretraživanju interneta u SAD, sa udjelom od 67 odsto. Dvadeset odsto pripada "Majkrosoftu", a deset procenata "Yahoou", prenosi Bi-Bi-Si.

Direktor "Yahooa" Marisa Mejer izjavila je da je sporazum o petogodišnjoj saradnji sa "Firefoxom" najvažnije partnerstvo za "Yahoo" u narednim godinama.

Korisnici "Firefoxa" u SAD biće automatski preusmjereni na rezultate pretraživanja na veb sajtu "Yahooa" kada ukcaju traženi pojam u polje na vrhu brauzera.

Prema podacima kompanije za tehnološke informacije "Statkaunter", "Firefox" je u oktobru zauzimao deset odsto brauzera na desktop računarima, mobilnim uređajima i tabletnim kompjuterima u SAD, dok je "Google hrom" bio dominantan sa udjelom od 33 odsto. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije