Internet

Yahoo štiti e-poštu od hakera i špijuna

Yahoo štiti e-poštu od hakera i špijuna
Yahoo štiti e-poštu od hakera i špijuna

SAN FRANCISKO - Američki veb pretraživač Yahoo planira da od sljedeće godine napravi elektronsku poštu skoro potpuno zaštićenu od hakera i špijuna, čime sledi primer svog konkurenta Google.

Velike tehnološke kompanije sve češće sarađuju u oblasti zaštite od hakerskih upada i kontrole državnih tijela, posebno nakon što je lani bivši američki špijun Edvard Snouden otkrio masovne mjere kontrole koje je sprovodila američka Nacionalna bezbednosna agencija (NSA), piše list "Vol strit džornal" - WSJ (Wall Street Journal).

Pošto je Snouden otkrio da je obavještajna agencija ilegalno upala u komunikacije kompanija Google, Microsoft i Facebook, te firme su odlučile da šifriraju interni promet  a uradile su i manje izmijene koje znatno otežavaju masovno prikupljanje podataka, prenosi regionalni portal seebiz.

Yahoo je promijenio proces slanja i primanja e-pošte, tako da sada korisnici koji upotrebljavaju aplikaciju za šifriranje mogu da upisuju poruke na posebnom prozoru, pa ih ne može čitati ni Yahoo, objavio je WSJ.

Iz kompanije nije bilo nikakvog komentara, dok je Google najavio zaštitu e-pošte.

Obe kompanije su, kako piše WSJ, navele da će korisnici sami odlučivati o aktiviranju funkcije šifrovanja.

        

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije