Internet

Zakenberg planira da iskorijeni sve bolesti do kraja vijeka

Zakenberg planira da iskorijeni sve bolesti do kraja vijeka
Zakenberg planira da iskorijeni sve bolesti do kraja vijeka

LOS ANÐELES - Osnivač Facebooka Mark Zakenberg i njegova supruga Prisila Kan odvojili su još 3 milijarde dolara za finansiranje početka medicinskih istraživanja sa ciljem liječenja, prevencije i kontrole svih bolesti do kraja vijeka.

Na konferenciji za novinare u San Francisku, Zakenbergovi su rekli da će sredstva, koja su namijenjena samo za prvih deset godina istraživanja, distribuirati organizacija "Zakenberg inicijativa Kan" koju su osnovali 2015. godine, prenosi BBC.

Lideri u razvoju tehnologije sve više ulažu u očuvanje zdravlja ljudi.

Početkom nedjelje, Majkrosoft je najavio da namjerava da "riješi rak" pomoću instrumenata sa vještačkom inteligencijom.

Kompanija Google je odvojila sektor koji radi na pronalasku načina da uz pomoć komjutera unaprede ranu dijagnozu bolesti.

Mark Zakerberg je rekao da u ovom trenutku troši 50 puta više novca na liječenje bolesnih nego na prevenciju razboljevanja i istakao da to mora hitno da se promijeni.

On je naveo tri principa kojim će se voditri pri trošenju obećanog novca.

"Prvo treba okupiti naučnike i inženjere da rade zajedno, potom izradiri instrumente i tehnologiju koji će unaprijediti njihovo istraživanje, i povećati ulaganje u razvoj nauke širiom sveta" rekao je osnivač Facebooka.

Njegova supruga je rekla da su već uložili 600 miliona dolara u otvaranje istraživačkog centra "Biohab" koji će okupiti inženjere, informatičare, biologe, hemičare i druge inovatore.

Bihab će raditi na dva projekta. Prvi je ''mapa ćelija'' koje kontrolišu vitalne organe a drugi je projekat koji traži vakcine protiv virusnih oboljenja.

Zakeberg tvrdi da će na ovaj način,do kraja 2100. godine, životni vijek biti duži od 100 godina.

Bračni par Zakenberg je 2015. godine, nakon rođenja njihove ćerke, objavili da će se odreći 99% akcija Fecebooka u humanitarne svrhe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije