Internet

Zemlju u usponu žele da deamerikanizuju internet

Zemlju u usponu žele da deamerikanizuju internet
Zemlju u usponu žele da deamerikanizuju internet

SAO PAOLO - Učesnici Samita Net mundial, koji se održavi u Sao Paolu, na inicijativu brazilske vlade raspravljaju o kontroli interneta.

 Ovo je jedan od prvih skupova kao reakcija na skandal vezan za špijuiniranje na Interntu Američke agencije za nacionalnu bezbjednost (NSA), prenio je list Figaro.

"Ni jedna zemlja ne treba da ima veći uticaj od ostalih ," izjavila je brazilska predsjednica Dilma Rusef otvarajući skup u na kome su se okupili predstavnici 87 zemalja, kompanija, univerziteta i nevladinih organizacija.

Mnoge zemlje su izrazile nezadovoljstvo zbog uticaja koji SAD ima nad internetom a posebno kontrolom ICANNA-a, kompanije koja nadgleda dodavanje novih internet adresa  i na taj način kontroliše tržište informacija.

Internet je osnovan 1969. godine u SAD-a u okviru ministarstva obrane sa nazivom ARPANET i radilo se o povezivanju računara, koji bi radili čak i u slučaju nuklearnog napada.

Od svog nastanka pa do danas internet je pod kontrolom SAD, napominje list.

Napadi na servere i pad servera je zapravo rat informacijama i zabrana iznošenja informacija koje bi naškodile SAD-a.

Informativni rat u svijetu nije nikada prestao, a SAD imaju primat u kontroli informacija, koje utiču na berze u svijetu, krah industrije i razvoj bankarske moći, koja je zapravo država novog doba. Internet je u tom segmentu presudan.

EU kao i zemlje u usponu su shvatile svoju nemoć razvoja resursa bez svog udjela u kontroli informacija, a to znači u kontroli internetskih dešavanja, tako da one sada traži smanjenje uticaja SAD u tome segmentu svjetskih zbivanja.

Silne afere prisluškivanja evropskih čelnika, a tako i kontrola internetskih zbivanja, nagnala je EU da se suprostavi agresivnom pristupu vlade SAD-a i pruži otpor američkoj kontroli informacija.

Fejsbuk i Tviter su kompanije vezane za saradnju sa SAD i uz ekstraprofit tu je još i bliska saradnja s američkom vladom i njenim insitucijama.

Skup u Sao Palu je kontroverzan s obzirom na činjenicu da se političke figure iz SAD protive predavanju kontrole nad ICANN-om.

Bivši predsjednik SAD Bil Klinton ocijenio je da bi to moglo da dovede do toga da pojedine zemlje počnu da štite svoje baze podataka umjesto da osnažuju ljude.

  Evropski predstavnici izrazile su zabrinutost u pogledu cenzure, posebno u pogledu dešavanja u Turskoj i drugim zemljama.

 Turska je takođe učesnik ovog skupa, za razliku od Rusije i Kine koje žele da postave Ujedinjene nacije kao nadzorni organ nad ICANN-om.

 Ovoj ideji se protive Sjedinjene Američke Države koje bi željele da zadrže kontrolu još četiri godine umjesto da je prepuste drugom tijelu.

 SAD se zalažu za takozvani model za više izvora unutar kog bi kompanije, akademija i država imali pravo glasa.

 Ovu opciju podržavaju i druge nacije, kao i domaćin skupa, koji je i sam bio meta prisluškivanja NSA.

  S obzirom na to da nacije poput Rusije i Kine žele da imaju jaču kontrolu nad internetom, ovaj skup mogao bi da bude naznaka nekog novog,dugog puta u pogledu budućnosti Interneta, piše Figaro.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije