Internet

Zurovac: Govor mržnje na portalima nije sloboda govora

Zurovac: Govor mržnje na portalima nije sloboda govora
Zurovac: Govor mržnje na portalima nije sloboda govora

SARAJEVO - Savjet za štampu u BiH analizirao je sadržaje komentara na 42 veb-portala, a u 1.442 komentara primijećen je eksplicitan govor mržnje, dok su poneki imali i zastrašujući sadržaj pozivajući na rat, izjavila je danas izvršni direktor Savjeta za štampu u BiH Ljiljana Zurovac.

Dvomjesečna analiza sadržaja hiljade komentara na veb portalima počela je uz predizbornu kampanju pod nazivom "Stop! Govor mržnje!" radi adekvatnog reagovanja na ovu pojavu, diskriminatorske i huškačke retorike u komentarima posjetilaca internet portala.

Zurovčeva je na okruglom stolu u Sarajevu istakla da govor mržnje nije sloboda govora, te da zbog toga podliježe krivičnoj odgovornosti, u skladu s krivičnim zakonima u BiH.

Ona je iznijela i podatak da se od 1.442 komentara sa govorom mržnje 86 odsto odnosi na vjersku, nacionalnu i rasnu netrpeljivost, te da je evidentiran i govor mržnje prema ženama koji, kada se pojavi, ima izuzetne diskriminatorske osobine.

Zurovčeva je naglasila da, iako je urednički sadržaj odvojen od komentara i urednici veb portala ne snose odgovornost za te sadržaje, urednička obaveza je da ukloni komentare koji sadrže govor mržnje i da sarađuje sa policijom i tužilaštvima, jer se pokazalo da se takvi komentari zadržavaju dugo na portalima, prenose federalni mediji.

Namjera Savjeta za štampu u BiH je bila da pomogne urednicima portala u ovom periodu, kada se pretpostavljalo da će doći do povećanja broja komentara s neprimjerenim sadržajima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije