Nauka

200 TB podataka za najveći matematički dokaz

200 TB podataka za najveći matematički dokaz
200 TB podataka za najveći matematički dokaz

Ako ste dobro pratili nastavu u osnovnoj školi, vjerovatno se sjećate Pitagorine teoreme, možda najpoznatije geometrijske teoreme koja kaže da je površina kvadrata nad hipotenuzom pravouglog trougla jednaka zbiru površina kvadrata nad obje katete.

Ali vrlo vjerovatno niste čuli za Booleanov problem Pitagorinih trojki koji postavlja pitanje je li moguće obojiti sve prirodne brojeve u crvenu ili plavu boju kako bi se zadovoljilo da rezultat Pitagorine trojke prirodnih brojeva a, b, c (a2 + b2 = c2) bude iste boje.  

Taj problem datira iz 1980-ih godina a zadao ga je matematičar Ronald Graham koji je ponudio i nagradu za njegovo rješavanje u visini od 100 dolara, koja je sada uručena naučniku Marijnu Heuleu sa Univerziteta u Teksasu iz Austina. 

Kako biste mogli dokazati da je to moguće ili nemoguće, morali biste testirati sva moguća bojenja brojeva do 7.825, a to je malo pretežak zadatak za ljude, pa su naučnici Univerziteta u Teksasu upregnuli Stampede superračunar da pokuša doći do matematičkog dokaza.

Računar je na kraju uspio da dokaže da je to nemoguće, a za to mu je trebalo puna dva dana, pri čemu je generisao čak 200 terabajta podataka.

Tolika količina podataka nastala je obzirom da je računar morao u obzir uzeti raspon od gotovo milijardu mogućnosti, pri čemu je radio bez kompresije podataka. Stručnjaci kažu da biste tehnički gledano ovo mogli i sami dokazati kod kuće pomoću svog računara korištenjem 68 GB kompresovanih podataka, ali tada bi vaš PC morao potrošiti oko 30.000 sati za njihovo "drobljenje".

Ako ste zaluđeni matematikom i matematičkim problemima, možete da potražite naučni rad iz kojeg ćete saznati sve detalje ove potrage za matematičkim dokazom koju je proveo Stampede superračunar.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije