Nauka

3D tehnologija rekonstruiše mjesto zločina

3D tehnologija rekonstruiše mjesto zločina
3D tehnologija rekonstruiše mjesto zločina

Naučnici Instituta za forenzičku medicinu u Cirihu u Švajcarskoj razvijaju tehnologije koje mogu pomoći policijskim istražiocima, sudijama, ali i advokatima da bolje predoče mjesta zločina i čak izvode virtualne obdukcije, što je bilo nezamislivo.

Naime, slušalice Oculus Rift, koje se koriste za video-igre, zajedno s posebno izrađenim softverom nazvanim Forensic Holodeck, oživljavaju mjesta zločina koristeći se ručnim trodimenzionalnim skenerima. Istražioci koriste trodimenzionalne slike za rekonstrukciju stvarnog mjesta događaja na osnovu izjava svjedoka i snimaka s nadzornih kamera.

U jednom nedavnom slučaju ova tehnologija pomogla je tužiocima da dokažu zločin naoružanog muškarca, što je neosporno dovelo do njegove osude. Radiolog Stefan Ros objašnjava kako sve to funkcioniše:

"Skeniramo mjesto zločina, a možemo skenirati i leš, ako se radi o ubistvu, zatim unosimo sve podatke u kompjuter i stvaramo virtuelno mjesto zločina, što je trodimenzionalan model mjesta zločina.''

Taj softver čak može rekonstruisati putanje metka, oslikane crvenim i žutim bojama.

''Na taj smo način mogli imati puno bolji uvid u putanje projektila nego što smo to mogli vidjeti u dvodimenzionalnom obliku'', dodaje Stefan Ros.

Još jedna tehnologija razvijena na ovom institutu je robot zvan Virtobot. Forenzičari ga mogu koristiti za izvođenje vrlo detaljne virtualne obdukcije.

Robert Breitbek, jedan od naučnika na ovom institutu, kaže da taj sistem pruža 3D model ljudskog tijela do najmanjeg detalja:

''Možemo skenirati kožu s uzorkom povrede u boji i tačnim proporcijama - dakle, te podatke sačuvamo, a kasnije ih možemo kombinovati sa trodimenzionalnim podacima koje je policija skenirala kad i mi; onda nam ti 3D podaci služe kao osnova iz kojeg izrađujemo 3D rekonstrukciju ili simulaciju slučaja ubistva ili saobraćajnih nesreća.''

Oba sistema već su u upotrebi u nekoliko zemalja širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije