Nauka

Airbus patentirao čudno rješenje za brži ukrcaj putnika (VIDEO)

Airbus patentirao čudno rješenje za brži ukrcaj putnika (VIDEO)
Airbus patentirao čudno rješenje za brži ukrcaj putnika (VIDEO)

Kabina bi se odvojila od trupa, spustila na terminal, ukrcala putnike i vratila na avion

Letenje avionom je čekanje u redovima. Red za čekiranje, red za provjeru, red za pasoše, red za ulazak u avion…ali problem nije samo naša komocija, aviokompanije i uprave velikih aerodroma dale bi sve da mogu ubrzati ukrcavanje i iskrcavanje putnika, to bi uštedjelo milijarde dolara godišnje. Zato posvećeno rade na tome. Sudeći prema patentima koji su nedavno iscurili u javnost, Airbus je došao na zanimljivu ideju.

U februaru su patentirali sistem ukrcaja i iskrcaja putem pokretne kabine. Cijela kabina trebala bi se odvojiti od trupa aviona i serijom dizalica prenijeti na terminal. Tamo bi se ukrcali putnici i zatim bi se kabina prikačila nazad na avion.

Istovremeni  ukrcaj i servirisanje aviona

Ukrcavanje bi tako bilo znatno jednostavnije, posebno za putnike koji se teže kreću. Izbacilo bi iz upotrebe stepenice za ulazak u avion, invalidska kolica, autobuse za vožnju do aviona i mostove za ukrcaj s terminala. Dodatno bi se vrijeme uštedilo jer bi mehaničari mogli provjeravati avion i točiti gorivo dok se putnici ukrcavaju i smještaju, a u to vrijeme bi se mogao ukrcati i prtljag. Mora se priznati da je patent čudan, malo čak podsjeća na izume iz 19. vijeka i ko zna kako bi se riješile dizalice, sigurnost, prostor za dizanje i spuštanje kabine i njeno otkopčavanje i zakopčavanje po lošem vremenu. Ali način razmišljanja je dobro usmjeren i nadamo se da će uskoro biti mogiće to i ostvariti.

(NN, telegraf.hr)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije