Nauka

Alibaba počela da koristi dronove za dostavu

Alibaba počela da koristi dronove za dostavu
Foto: N.N. | Alibaba počela da koristi dronove za dostavu

Kineski div za e-trgovinu Alibaba je u utorak objavio kako je upotrijebio dronove za dostavu paketa preko vode prvi put…

Tri bespilotne letjelice koje su nosile ukupno šest kutija marakuje ukupne težine približno 12 kilograma su odletjele iz Putiana u istočnoj kineskoj pokrajini Fujian na obližnnje ostrvo Meizhou 31 oktobra, objavili su iz kompanije.

Leteći po snažnom vjetru, bespilotnim letjelicama je trebalo devet minuta za dovršenje pet kilometara dugog puta. Svaka letjelica može nositi do sedam kilograma.

Letejelice su zajednički razvili dostavna podružnica Alibabe Cainiao Mreža, ruralna platforma za kupovinu Rural Taobao i domaća tehnološka kompanija. Teng Jinmei, vlasnik interent prodavnice smještene na ostrvu, je rekao kako će usluga dostave bespilotnim letjelicama smanjiti troškove prevoza za polovinu i uštedjeti na logističkim troškovima.

Alibaba je pripremio dodatne letjelice u susret nadolazećem prazniku “Dan samaca” 11. novembra.

Dan, koji se poredi sa Crnim petkom u Sjedinjenim Američkim Državama, je postao praznik u Kini nakon što je Alibaba pokrenuo veliku promotivnu kampanju u 2009, prenosi CRI.

(bankar.me)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije