Nauka

Američki Indijanci narod star 12.600 godina

Američki Indijanci narod star 12.600 godina
Američki Indijanci narod star 12.600 godina

DNK bebe, sahranjene u Montani u SAD prije 12.600 godina, pružio je nove uvide u drevne korene današnjih američkih Indijanaca i drugih domorodaca na tlu obje Amerike.

To je najstariji ikad pronađen genom iz Novog svijeta. Predmeti pronađeni uz tijelo pokazuju da je dječak bio dio kulture Klovis, koja je u Sjevernoj Americi postojala od prije oko 13.000 do 12.600 godina, i dobila je ime po arheološkom nalazištu nedaleko od gradića Klovisa u Novom Meksiku.

Genom dječaka pokazuje da su pripadnici njegovog naroda bili direktni preci mnogih od današnjih domorodačkih naroda obje Amerike, naveli su istraživači. On je bliže bio povezan sa narodima u Centralnoj i Južnoj Americi, nego sa onima u Kanadi. Razlog za tu razliku nije jasan, naveli su naučnici.

Istraživači su naveli da nemaju DNK starosjedelaca Amerike s kojim mogu da uporede DNK pronađenog dječaka, ali pretpostavljaju da bi rezultati bili isti, sa nekim domorodačkim narodima koji bi bili direktni potomci i drugima koji bi im bili srodni.

DNK dječaka, takođe, ukazuje da su njegovi preci došli iz Azije, što se slaže sa uvreženim mišljenjem da su prve migracije u Amerike bile preko kopnenog mosta iz Azije, koji je nestao davno.

Grob dječaka, sjeveroistočno od Livingstona u Montani, jedini je poznati grob iz kulture Klovis. Dječak je bio star između godinu dana i 18 mjeseci kada je umro iz neutrvrđenog razloga. Sahranjen je sa 125 predmeta, uključujući i vrške kopalja i alatke od jelenskih rogova.

Neki su očigledno bili ritualni predmeti ili dijelovi nasledstva. Predmeti i skelet dječaka bili su pokriveni usitnjenom crvenom zemljom, prirodnim pigmentom, što ukazuje da je vršen pogrebni obred.

Skelet dječaka pronađen je 1968, nedaleko od jedne litice, ali su tek odnedavno naučnici bili u mogućnosti da izdvoje i analiziraju kompletni genom iz tako starih uzoraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije