Nauka

Amerikanci prave najveći Teslin kalem na svijetu

Amerikanci prave najveći Teslin kalem na svijetu
Amerikanci prave najveći Teslin kalem na svijetu

SAN FRANCISKO - Kako bi otkrili na koji način munja prenosi električnu energiju, tim američkih naučnika planira da sagradi najveći Teslin kalem na svijetu, koji će proizvoditi na stotine metara dugačke električne munje.

Mašina za proizvodnju vještačkih munja biće visoka 10 spratova, a njena izgradnja koštaće 348.000 dolara.

Gradnja najvećeg Teslinog kalema zamisao je američkog inženjera Grega Leiha, a planirano je da Teslin kalem bude sagrađen u San Francisku i potom bude transportovan u Nevadu.

Pored toga što će vještačke munje biti zanimljive za posmatrače, Leih i njegov tim razmišljali su i o ključnoj stvari tog naučnog projekta - otkrivanju načina kako munjom prenijeti električnu energiju.

"Munja koristi desetinu snage električne energije da prenese struju kroz vazduh. Ona je i dan-danas velika zagonetka za stručnjake", izjavio je Leih.

Prilikom izgradnje i pokretanja sistema, tim stručnjaka će morati da obrati posebnu pažnju i na bezbijednost zbog jačine i veličine munja koje će kalem proizvoditi.

"Nadamo se da će ovo biti naučni eksperiment koji će ljudi doći da pogledaju i koji će sigurno inspirisati mnoge da obrate više pažnje na svoj univerzum", rekao je Leih.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije