Nauka

Arheološki nalazi koji su obilježili godinu na izmaku, torta stara 106 godina na prvom mjestu

Arheološki nalazi koji su obilježili godinu na izmaku, torta stara 106 godina na prvom mjestu
Foto: N.N. | Arheološki nalazi koji su obilježili godinu na izmaku, torta stara 106 godina na prvom mjestu

Godinu na izmaku obilježila su brojna istraživanja i arheološki pronalasci koji će ostati u nasljeđe budućim generacijama kao svjedoci istorije i prošlosti.

Zanimljivo je da su među otkrićima koja su obilježila ovu godinu i ratni brod izgubljen prije 72 godine, ženski viking ratnik, ali i toranj lobanja u Meksiku.

Ženski viking ratnik

DNK analiza posmrtnih ostataka pronađenih u grobnici u 10. vijeku u Birki u Švedskoj dala je prvu genetsku potvrdu ženskog viking ratnika. Grobnica, koja sadrži oružje, dva konja i igračke, pokazuje da je pripadala visokom ratniku.

Najstariji homo sapiens

Fosili nađeni u marokanskom Jebel Irhoudu najstariji su ostaci čovjeka i mijenjaju pogled na porijeklo homo sapiensa. Ovi fosili su 100.000 godina stariji od bilo kojih drugih poznatih ostataka homo sapiensa. Nalaz je suprotan ideji da su moderni ljudi evoluirali u jednoj "kolijevci čovječanstva" u istočnoj Africi prije 200.000 godina.

Ratni brod

Najčuveniji ratni brod "USS Indianapolis", izgubljen prije 72 godine, pronađen je na dubini od preko 5,5 kilometara u Pacifičkom okeanu. Krstarica se vraćala iz tajne misije da isporuči dijelove za atomsku bombu u Hirošimi kada je 30. jula 1945. potopljena od strane japanskog torpeda. Samo 316 od 1.196 muškaraca na brodu preživjelo je u najvećem gubitku života na moru u istoriji američke mornarice.

Toranj lobanja

Arheolozi u Meksiku u sedmom mjesecu otkrili su objekat cilindričnog oblika u koji je uzidano 650 ljudskih lobanja. U pitanju je arheološko otkriće koje otvara nova pitanja o kulturi civilizacije Asteka na tom području. Takozvani "toranj od lobanja" pronađen je u neposrednoj blizini hrama Templo Major, jednog od najvećih hramova u asteškoj prijestonici Tenočtitlanu u današnjem Meksiko Sitiju.

Torta stara 106 godina

Novozelandski naučnici u udaljenoj kolibi na Antarktiku pronašli su "savršeno očuvanu" 106 godina staru voćnu tortu. Torta koji su umijesili i ispekli britanski poslastičari "Huntley and Palmers" pronađena je umotana u originalni papir i smještena je u limenku, a vjeruje se da su je ostavili članovi britanske "Terra Nova" ekspedicije. Naučnici su saopštili da je kolač izgledao gotovo jestivo.

Najstariji akvadukt

Radnici koji su izgradili novu liniju metroa u Rimu otkrili su ono što se vjeruje da je dio Akua Appia, najstarijeg akvadukta u Rimu, koji datira iz 312. godine prije nove ere. Odjeljak, dužine 332 metra i visine dva metra, pronađen je u blizini Koloseuma.

Velika piramida "void"

Naučnici su tokom ove godine otkrili velike šupljine u Keopsovoj piramidi u Egiptu. Svrha tog praznog prostora je nepoznata, a budući da je nedostupan ne zna se ni sadrži li neke dragocjenosti. Novootkrivena struktura leži tačno iznad Velike galerije i sličnih je dimenzija, a predstavlja prvu veliku strukturu koja je otkrivena u okviru 4.500 godina stare piramide.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije