Nauka

Audio laboratorija Microsofta najtiše mjesto na Zemlji (VIDEO

Audio laboratorija Microsofta najtiše mjesto na Zemlji (VIDEO
Audio laboratorija Microsofta najtiše mjesto na Zemlji (VIDEO

Iako razvoj novih tehnologija često ide u smjeru lijepog dizajna, ima nešto i u zvuku.

Da je tome tako potvrđuje i nevjerojatan zahvat na koji se odlučio Microsoft. U svom sjedištu u Redmondu čelnici Microsofta odlučili su napraviti najbolji audio laboratorija na svijetu.

Ne zato da bi se odlučili prebaciti na glazbenu industriju i snimanje novih pop i rock hitova, nego kako bi omogućili najbolje moguće radno okruženje za razvoj Cortane, Microsoftovog oličnog digitalnog pomoćnika po uzoru na Appleovi Siri.

”Da bi Cortana dobro funkcionisala u komunikaciji s korisnicima zvuk je jako bitan, i na strani mikrofona i na strani zvučnika. Jednostavno, želimo imati najbolje alate za ovaj posao”, lakonski je objasnio LeSalle Munroe, viši inžinjer Surface uređaja.

Uvjereni da su kreirali savršenu sobu s vrhunskim akustičkim uslovima u svom audio laboratoriju iz Microsofta su se odlučili i na ultimativni test, pozvalo su u kontrolu predstavnika Guinnessove knjige rekorda. I rezultati su bili vrhunski.

Prostorija je napravljena tako da uopšte nema klasičnih zidova u smislu ravnih površina, sve s ciljem da bi se izbjegla jeka. U ovoj prostoriji sav zvuk se upije i ništa ne odzvanja.

"Kada u mobitel uključite punjač čuje se zvuk. Kada namještate visinu osvjetljenja na zaslonu vašeg mobitela i tada se stvara zvuk. Ova prostorija vam daje mogućnost da osjetite najsitnije signale koji u konačnici mogu imati veliki utjecaj za krajnjeg korisnika. Zato nam je trebala soba s vrhunskim uslovima kontrolisane sredine”, rekao je Gopal Gopal, glavni inžinjer ljudskih faktora Microsoftove audio laboratorije.

Za poređenje koliko je ta prostorija tiha istaknimo samo nekoliko brojki.

Avion mlažnjak stvara buku od 136 decibela, a nula decibela se smatra najnižim zvukom koji čovjek čuje.

Čestice zraka stvaraju zvuk jačine -23 decibela. Praktički zvuk ne može biti tiše od toga.

Prije nego što je Microsoft napravio svoju zvučnu laboratoriju rekord za najtišu prostoriju držala je prostorija bez jeke u okviru laboratorije Orfield u Minneapolisu, tamo je zvuk izmjeren na -13 decibela.

Microsoft je, pak, uveliko nadmašio taj rezultat ostvarivši visinu od čak -20,6 decibela, što je na rubu onoga što je fizički moguće ostvariti.

(NN/24 sata)

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, kao i na X nalogu.

Video

Izneseni komentari su privatna mišljenja autora i ne odražavaju stavove redakcije Nezavisnih novina.

Najčitanije